Adana Barosu Olağan Genel Kurul toplantısı başladı. Baro başkanlığı için Demokrat Avukatlar Grubu adayı mevcut başkan Gazi Mengücek Çıtırık ile Meslekte Hizmet Grubu Adayı Zehra Bulut yarışıyor. Genel kurulun açılışında konuşan Başkan Mengücek Gazi Çıtırık, görev süresi içerisinde ülkenin olağanüstü bir dönem yaşadığına dikkat çekerek "Bu dönem içerisinde baromuz asla sessiz kalmayarak eylem, söylem ve basın açıklamalarıyla mesleğimizi koruyup, hukuksuzluklara karşı her zaman direnç gösterdik. Adana Barosunun sesini Torosların ötesine taşıdık” ifadelerini kullandı.

Adana Baro Başkanlığı 28. Olağan Genel Kurulu, Seyhan Oteli’nde başladı. Katılımın az olduğu genel kurulda divan başkanlığını İsmet Altuğ yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan 27. Dönem Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 21 Ekim 2012 tarihlerinde görev geldiklerini hatırlatarak, görevi devraldığı günden bu güne kadar geçen süre zarfında bir çok ilklere imza atmayı başardıklarını ve her günü dolu dolu geçirdiklerini belirtti.

Yönetim anlayışlarının açıklık, hesap verilebilirlik ve denetlenebilirlik ilkeleri esas aldığına dikkat çeken Çıtırık, “Adana Barosu’nun yönetim anlayışında ciddi bir değişikliğe gidilmiştir. Gerek başkan olarak, gerek Adana Barosu’nun yönetim kurulunda görev alan arkadaşlarımla birlikte mesaimizi, avukatlık mesleğinin sorunlarına, meslektaşlarımızın gerek adliyedeki, gerek kamu ve özel kurumlarda karşılaştıkları sorunlara, avukatlık mesleğinin yok sayıldığı zihniyete karşı meslektaşlarımızın yanında olmaya ve onlara mesaimizi harcamaya özen gösterdik. Böyle de devam edeceğiz” diye konuştu.

GENEL KURULA KATILMAYANLARA SİTEM

Adana Barosu’nun Türkiye’nin 6. büyük barosu olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Çıtırık, şunları aktardı:

“2 bin 5 avukat ve 246 stajyer avukatı barındırmaktadır. Adana Barosu 27. Dönemi olağan üstü bir dönem olduğu için meslektaşlarımızın sergilemiş olduğumuz çeşitli anlayış ve zihniyetten, koymuş olduğumuz çeşitli eylemlerden dolayı eleştirileri olmuştur. Doğrudur. Ama dünden de söylediğim gibi genel kurullar en meşru zeminlerdir. Adana Barosu ve Türkiye’nin bir çok yerinde genel kurullara ilgisizliğin en üst düzeyde olduğu bir kez daha ortadadır. Barolar, yönetim kurulları uyguladıkları politik yaklaşımlar nedeniyle sosyal paylaşım ortamlarında yada arkadaş sohbetlerinde eleştirilmektedir. Ama önemli olan bu genel kurulda gelip söz alarak duygu ve düşüncelerinizi paylaşarak samimiyetinizi ortaya koymaktır. Genel kurullarına ilgisizlik ve daha çok seçimlere indirgenmiş, liste yarışına indirgenmiş bir anlayış devam etmektedir. 2 yılda bir yapılan, aramızdaki birlik ve dayanışmanın artık çok ciddi bir şekilde tartışıldığı, birbirimizin kurdu olarak adlandırıldığımız bir dönemde, mesleki birlikteliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bu salonlarda birbirimizi daha çok dinlemek, eleştirileri yanıtlamak zorundayız.”

Mengücek Gazi Çıtırık, savunma hakkının yok edildiği bir yerde haktan, hukuk devletinden, kişi güvenliğinden, bağımsız ve tarafsız yargıdan, özgürlük ve demokrasiden bahsedilemeyeceğini belirterek, “Görev süresi içerisinde ülkemiz olağanüstü bir dönem yaşamıştır. Bu dönem içerisinde baromuz asla sessiz kalmayarak eylem, söylem ve basın açıklamalarıyla mesleğimizi koruyup, hukuksuzluklara karşı her zaman direnç gösterdik. Bizden önceki baro başkanlarımızın bize teslim ettiği sancağı yere düşürmedik. Adana Barosunun sesini Torosların ötesine taşıdık” ifadelerini kullandı.

Görev yaptığı 20 aylık süre boyunca avukatların yasal değişiklikleri takip etmelerini sağlamak ve uygulamadaki sorunları aşabilmelerine yardımcı olabilecek 42 sempozyum, konferans, panel, meslek içi eğitim çalışmaları ve seminer yapıldığını kaydederek, “Baromuzun bu yönde yapmış olduğu meslek içi eğitim çalışmalarında, panel ve konferanslarına kendi alanlarında etkin ve yetkin, tanınmış isimler davet edilerek görüş, düşünce ve sorunlara karşı çözüm önerilerini bizlerle paylaşma olanağı sağlanmıştır” dedi.

BAŞKAN ADAYI ZEHRA BULUT’TAN BİRLİK VE BERABERLİK ÇAĞRISI

Meslekte Hizmet Grubu Başkan Adayı Av. Zehra Bulut ise daha verimli ve başarılı değişimlerin takip edilmesini sağlamak, avukatlık alanlarını geliştirecek sinerjiyi yaratmak için gerekli birlik ve beraberliği oluşturacaklarını söyledi. Sorunların hep birlikte sahiplenilmesini sağlayarak, çözüm üretilmesi için güçlü bir platform oluşturacaklarının altını çizen Bulut, “Ülkemizin geleceği genç meslektaşlarımızın mesleki ve ekonomik kaygılarını ortadan kaldıracak çözümler üretmek amacıyla bilgi birikim ve deneyimlerimizi meslektaşlarımızın ve baromuzun hizmetine sunacağız. Birbirine değer veren, saygı duyan, hoşgörü ile yaklaşan, koruyan ve kollayan, kolektif hareket etme bilincini ilke edinen bir anlayışla çalışacağız. Bu ilkeler ve amaçlar doğrultusunda etkin, güçlü, saygın hepimizin sahipleneceği, aynı heyecan ve sorumlulukla aidiyet hissi duyduğu, tek yürek olduğu bir baro olabilmek için 27 yıldır sürdürdüğüm meslek hayatımın bana sağladığı birikimle, baro yönetiminde görev aldığım dönemlerde edindiğim deneyimle, mesleğimize, meslektaşlarımıza ve baromuza duyduğum sevgi, saygı, içtenlik ve samimiyetle gösterilen saygı ve güvenden aldığım cesaretle Adana Baro Başkanlığı için desteklerinizi bekliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Seçime Demokrat Avukatlar Gurubu adayı Mengücek Gazi Çıtırık ve Meslekte Hizmet Gurubu adayı Zehre Bulut’un listesi ile gidilecek. Yarın Baro Tesisleri’nde saat 09.00 ile 17.00 arasında yapılacak seçimde ise 2 bin 5 avukat oy kullanacak.