Adana İl Teftiş Kurulu Müfettişi Mülkicihan Arslan, Adana’da iş kazalarının önlenmesine amacıyla inşaat sektörüne yönelik yoğunlaştırılmış denetimlerde geçen ay 103 iş yerinden 97’sinin kapatıldığını bildirdi.

Arslan, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği’nin (AYAMDER) kahvaltılı toplantıda yaptığı açıklamada, yapı iş yerlerinin tehlikeli sınıf arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye genelinde kazalarının yüzde 11’inin inşaat yapı sektöründe meydana geldiğini söyleyen Arslan, “Bunların yüzde 5’i ölümle sonuçlanıyor. Ölümlü iş kazalarının yüzde 33’ü yapı sektöründe yaşanıyor. Sebepleri ise, geçici iş olması, zamanın kısıtlı olması ve eğitim düzeyinin düşük olmasıdır. İşveren ile işçi arasındaki koordinasyon da çok az. Bu sebeplerden dolayı tehlike çok büyük boyutlara ulaşıyor” dedi.

Adana’da geçen ay 15 kişiden oluşan heyetin inşaat sektörüne yönelik denetim gerçekleştirdiğine dikkat çeken Arslan “Uzmanlarımız, toplam 103 işyerine gitti. Bunların 97’si kapatıldı. 6 tanesi ise noksan çıktı” dedi.

İş kazalarının yüzde 44’ünün yüksekten düşmelerden meydana geldiğini, yüzde 14’ünün makinelere el kol ve ayak kaptırmaları, yüzde 11’inin malzeme düşmesi sonucu, yüzde 7’sinin ise elektrik çarpmalarından oluştuğunu anlatan Arslan, “Hedefimiz bu kazaları en aza indirmektir” dedi.