TMMOB’UN kuruluşunun 60. Yılı etkinlikleri kapsamında Adana’da İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından “İş Sağlığı ve İş Güvenliği” konulu panel düzenlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Baş Müfettişi Yıldız Üner’in de izlediği Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki panelin açılışında konuşan Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, iş kazasındaki verilerin ürkütücü boyutlarını açıkladı. İş kazalarının kayıtlara tam anlamıyla yansıtılmadığını vurgulayan Kavi, şöyle konuştu:

“Son yayınlanan SGK istatistiklerinde 2012 yılı için iş kazası sayısı sadece 74 bin 871 iken TÜİK 2013 verilerine göre bu rakam 706 bin olarak. İki veri arasında zamansal uyumsuzluk bulunsa da aradaki devasa fark kayıt dışı iş kazalarının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Dünya Çalışma Örgütü’nün (ILO) 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarına ilişkin istatistiklerinde, Türkiye Avrupa’da başı çekiyor. Türkiye ölümlü iş kazalarında ise El Salvador ve Cezayir’in ardından dünya üçüncüsü. Türkiye’de ölümle sonuçlanan iş kazaları, 100 binde 20.5, bu rakam Norveç, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2. 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra uygulanmasında yaşanan sıkıntılar bu işin piyasalaştırması bize gösterdi ki, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve ilgili yönetmelikleri, iş kazaları, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarını önleyici bir yeterlilikte değildir. “

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Makina Mühendisi Mahmut Teberik ise, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda tarafların görev ve yükümlülüklerini sıraladı. ”Sorunun Çözümü için olmazsa olmazları var” diyen Teberik, "Risk gördüğüm yerde affetmem" diyen devlet, "Risk gördüğüm yerde çalışmam" diyebilen işçi, "Risk gördüğüm yerde çalıştırmam" diyebilen işveren” olması gerektiğini kaydetti.