Bosna Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı ve Mütefekkir merhum Aliya İzzetbegoviç vefatı dolayısıyla Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği dernek binasında “Aliya’yı Anlamak” adlı program düzenledi.

Aliya İzzetbegoviç’in hayatından ölümüne kadar geçen süre ve ölümü sonrası Bosna olmak üzere iki ayrı değerlendirmenin yapıldığı programda, önce hayatı, Bağımsız Bosna-Hersek Devleti’nin kuruluşu için verdiği mücadele ve ölümü sonrası Bosna’da yaşanan olaylar anlatıldı.

Programın ikinci kısmında ise katılanların da iştirak etti. Söyleşide, Bosna Hersek’in ’Bilge Kralı’ Aliya İzzetbegoviç’in ölüm yıldönümü. Aliya’nın mücadelesinin hala akıllarda olduğu ifade edildi.

Kuran-ı Kerim sonrasında fatihaların okunduğu programda konuşan Dernek Başkanı Ferhat Gezer, “Bir halkın ayakta kalmasını sağlayan, onlara direnç ve umut veren Bilge Kral aramızdan ayrılalı 11 yıl oluyor. Biz de sizlere bu gün dolayısıyla Bilge Kral Aliya’nın hayat hikayesini, yaptıklarını anlatmak istedik” dedi.

2003 yılı 19 Ekim’de vefat eden İzzetbegoviç için Adana’da Bosnalı Salih Efendi Cami’nde gıyabında cenaze namazı kıldıklarını hatırlatan Dernek Başkanı Gezer, “O gün tüm Adanalılar derneğimize taziye ziyaretinde bulunmuştu. Bosna’nın ve Boşnaklar’ın bağımsızlık sembol ismi Aliya İzzetbegoviç’i unutmamak ve unutturmamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bosna ve Boşnaklar İzzetbegoviç’e minnettardır” şeklinde konuştu.

İZZETBEOVİÇ KİMDİR?

Bosna-Hersek’in batısındaki Bosanski Samac şehrinde 1925 yılında dünyaya gelen Aliya İzzetbegoviç, bağımsız bir Bosna Hersek’i halkına hediye ettikten sonra 19 Ekim 2003 tarihinde çile ve ıstırapla geçen bir ömre veda etti.

Aliya İzzetbegoviç, ’Sırplar Sırp, Boşnaklar Boşnak, Hırvatlar ise Hırvat olsunlar. Ancak her üçü de daha fazla Bosnalı olsunlar. Önemli olan, Bosna’nın hayatta kalmış olmasıdır’ diyerek, Bosna Hersek devletini, demokrasi, özgürlük ve bir arada yaşama düşüncesini bıraktı.

Sağlık durumundan dolayı, Ekim 2000’de, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı görevinden çekilen Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te saat 14.25’te hayata gözlerini yummuş, Aliya İzzetbegoviç, Kovaçi Mezarlığında kendisi için hazırlanan mezara defnedilmişti.