AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, milletin sağduyusuna güvenmek gerektiğini belirterek, “Bu millet, yönetme kabiliyeti olmayan kişiyi asla yönetici olarak seçmez” dedi.

Referandum çalışmalarını Yumurtalık ilçesinde sürdüren Ünüvar, Sugözü, Gölovası, Zeytinbeli ve Demirtaş mahallelerinde esnaf ziyaretlerinde bulundu, bir araya geldiği vatandaşları, 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişikliği paketi hakkında bilgilendirdi.

Çıkardıkları her kanun, yaptıkları her düzenlemenin, vatandaşın daha iyi hizmet alabilmesi adına olduğunu ifade eden Ünüvar, “Amacımız, vatandaşımızın bu ülkede yaşadığı için kendisini şanslı hissetmesi, bu ülkenin vatandaşı olduğu için kendisini mutlu hissetmesi. Yaptığımız bütün kanun, düzenleme ve mevzuatlar bunun içindir. Anayasa değişiklikleri de böyledir” diye konuştu.

“Türkiye enerjisini kavgalarla tüketmeyecek”

Ülkelerde temel hususların anayasa ile düzenlendiğine işaret eden Ünüvar, şöyle devam etti:

“Sistem, rejim anayasa ile düzenlenir. Şu anda yürürlükte 1982 Anayasası var. Bu anayasaya göre; rejim Cumhuriyettir, Türkiye laik, sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye’nin bir de sistemi var. O da parlamenter demokratik sistemdir. Mevcut anayasaya göre Türkiye’de parlamento seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Bu parlamentonun içinden hükümetler seçiliyor. O hükümetler güvenoyu alıyor ve daha sonra hizmet ediyorlar. Süresini tamamladıktan sonra tekrar halkın huzuruna gidiliyor. İfade ettiğim şekliyle, kağıt üzerinde çok güzel gidiyor. Ama pratikte her zaman böyle gitmiyor. Pratikte zaman zaman anlaşmazlıklar söz konusu olabiliyor. Cumhurbaşkanı ile başbakan arasında tartışmalar çıkabiliyor. O her tartışmadan da millet zararlı çıkıyor.”

Anayasa değişikliği ile birlikte seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş başbakan kavramlarından sadece seçilmiş cumhurbaşkanının kalacağını vurgulayan Milletvekili Ünüvar, “Peki bunun ne faydası var? Bizler bu değişiklikle, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren cumhurbaşkanı ile başbakan arasında gereksiz bir takım tartışmalarla ülkenin enerjisini kaybetmesine engel olmuş oluyoruz, ülkenin fakirleşmesine yol açan birtakım kavgaları gidermiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

“Milletin sağduyusuna güvenmek lazım”

Güçlü iktidarların yolunu açacak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatırken, “ya aklı başında olmayan bir kişi cumhurbaşkanı seçilirse” şeklinde sorularla da karşılaştıklarını ifade eden Ünüvar, şunları kaydetti:

“Bu millet hiçbir zaman gönlüne girmeyeni sandıktan çıkarmaz. Çıkarır mı? Bugüne kadar milletin gönlüne kim girmişse sandıktan o çıkmıştır. Yoksa millet kendisini yönetemeyecek, yönetme kabiliyeti olmayan kişiyi asla yönetici olarak seçmez. Onun için bu milletin sağduyusuna güvenmek lazım.”

“Denetlenebilen bir cumhurbaşkanı olacak”

Anayasa değişikliği ile birlikte en az yüzde 51 oy alan kişinin seçilmiş cumhurbaşkanı olduğunu, milletvekili sayısının da 550’den 600’e çıktığını kaydeden Ünüvar, “Yeni sistemle parlamentonun etkinliği azalıyor mu? Hayır. Aksine daha da artıyor. Mevcut sistemde milletvekili, cumhurbaşkanı hakkında herhangi bir işlem yapamıyor. Ama 16 Nisan’da evet oyu çıktıktan sonra seçilecek cumhurbaşkanı hukuka, kanuna aykırı bir işlem yaparsa bir parlamenter olarak Meclis’in yarısının desteğiyle hakkında soruşturma açtırabiliyorum. Hangi konuda? Her konuda. Bir işlemini hukuka aykırı gördüysem parlamenter olarak benim başvurma ve hakkında soruşturma talebinde bulunma hakkım var. Ama bu hak mevcut sistemde yok. Dolayısıyla soruşturulabilen, sorgulanabilen bir Cumhurbaşkanlığı sistemi olacak” diye konuştu.

“Millet kimsenin kaşına gözüne bakıp oy vermez”

Millete güvenmek gerektiğinin altını bir kez daha çizen AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, şunları söyledi:

“Bu millet kimsenin kaşına gözüne bakıp oy vermez. Hizmet etmezsen oy alamazsın. Bu böyle. Geçmişte bir seçimde yüzde 22 oy alan partiyi ertesi seçimde yüzde 1,5’e indiren bu millet değil mi? Aynı millet değil mi? Onun için bu milletin kanaatlerine güvenmemiz lazım. Yeni getirdiğimiz sistemin esası şu. Millet getirecek, millet götürecek. Artık ip milletin elinde. Millet beğendiğini seçecek, beğenmediğini indirecek. Aslında demokrasilerde olması gereken de budur”

“Türkiye ayıplardan kurtulmalı”

Yeni sistemi, milletin seçtiği insanların ne askeri vesayetle ne darbelerle ne de yargı kararlarıyla alaşağı edilememesi için getirdiklerini ifade eden Ünüvar, “Bu ülkenin demokrasi tarihinde ayıplı anlar vardır. Adnan Menderes’in asılması onlardan birisidir. 1960 darbesinden sonra Menderes, Zorlu ve Polatkan asılmıştır. Hala bu ayıbı yaşıyoruz. Bu ayıptan kurtulmamız lazım. 1980’de darbe oldu, 1997’de sizin seçtiğiniz bir partiyi iktidardan ettiler. Dolayısıyla o demokrasi ayıplarından kurtulmak gerekiyor. Onun için 16 Nisan’da, hem milletimizin mutlu hem de devletimizin güçlü olması adına herkesten güçlü bir ‘evet’ bekliyoruz” ifadelerini kullandı.