Yaklaşık 4 milyar insanı aynı çatı altında toplayan Dünya Belediyeler Birliği (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

19-20 Aralık 2014 tarihlerinde Sheraton Oteli’nde yapılan toplantıya 26 ülkeden 200 civarında belediye başkanı katıldı.

Adana Valisi Mustafa Büyük, Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Teşkilatı Başkanı ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı (MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye’nin dört bin yanından belediye başkanları, 67 yabancı belediye başkanı ve belediye meclis üyesinin yer aldığı zirvede ilk gün açılış konuşmalarının ardından konuklar Adana’yı gezdi.

Adana’yı gezen konuklar daha sonra yeniden Sheraton’a döndü ve UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ile Konsey Ortak Toplantısı’na katıldı. Etkinliğin ilk günü Akıllı Şehirler Komitesi Toplantısı da gerçekleştirildi. Zirve 20 Aralık Cumartesi günü Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi başlığı altında çok sayıda oturumla devam etti.

ZİRVEDE BEYİN FIRTINASI

UCLG MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi başlığında yapılan oturumların son derece yararlı geçtiğini, ortaya çıkan fikirlerin önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Başkan Sözlü, beyin fırtınası şeklinde cereyan eden oturumların, insanlara daha kaliteli belediyecilik hizmeti olarak döneceğine inandığını söyledi. Başkan Sözlü, “Dünya Belediyeler Birliği’nin Türkiye’de İstanbul dışında böyle geniş katılımlı bir toplantı düzenlediği ikinci şehir olarak Adana’yı seçmesi bizler adına gurur kaynağı olmuştur. Oturumlarda ‘akıllı belediyecilik’ ve teknolojinin belediye hizmetlerinde kullanımıyla ilgili önemli sunumlar yapıldı. Halka verilen hizmetin kalitesinin artırılması, şehirlerin gelişmesinde kuşkusuz kriterlerin ön önemlilerindendir. Bu yolda teknolojinin kullanılması, yenilikçi, sürekli gelişen bir hizmet anlayışıyla hareket edilmesi de çok önemli” dedi.

KÜRESELLEŞMENİN NİMETİ

Şehirlerin yaşayan varlıklar olduğunu ifade eden Başkan Sözlü, “Günümüzde çağdaş şehircilik hizmeti ancak ve ancak vatandaşın beklentilerinin iyi bilinmesi, bilimsel çalışılması, teknolojinin nimetlerinden yararlanılmasıyla verilebilir. Küreselleşme denilen olgunun, yeryüzünün bir noktasında gelişen teknolojiden insanların tümünün hızlı şekilde yararlanması, insanlığın yararına gelişmelerin kısa sürede Dünya’ya yayılması amacını taşıması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Dünya Belediyeler Birliği’nin çalışmaları ve yeryüzünün çeşitli noktalarında düzenlediği toplantı ve zirvelerle, aklın ve bilginin belediyecilik hizmetlerinde kullanılarak, insanlara hizmete dönüşmesi amacına derinden hizmet ettiğini kaydeden Başkan Sözlü, toplantı ve oturumlara katılanlara, zirve için Adana’ya gelen konuklara teşekkür etti.