Adana’da 1965 yılında sadece beş öğrenciye burs vererek faaliyetlerine başlayan, günümüzde ise bursiyer öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin önde gelen kurumları arasında yer alan Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV), 50 yaşını kutlayacağı 2015 yılında tam 2015 öğrenciye burs vermeye hazırlanıyor.

ATOSEV’in 50 yıl önce, başarılı olmasına karşın maddi yetersizlikler yüzünden öğrenimlerini sürdüremeyen öğrencilere bursla destek sağlamak amacı ile Adana Ticaret Odası (ATO) bünyesinde kurulduğunu ve 11 yıl önce de tesisleşerek bağımsız kurumsal yapıya kavuşturulması konusunda önemli bir adım atıldığını kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Necati Fidan, “ATOSEV olarak misyonumuz ve vizyonumuz bilgi ve eğitime destek vererek, çağdaş, donanımlı ve üretken insanların yetişmesine katkıda bulunmaktır. ATOSEV bu bakış açısıyla Adana’daki eğitim ve sosyal yaşam alanında önemli bir boşluğu kapatmıştır” dedi.

ATOSEV’in burs verdiği öğrenci sayısını her yıl katlayarak artırdığını, şimdiye kadar maddi durumlarının yetersizliğini belgeleyen 16 bin dolayındaki üniversite öğrencisinin eğitimlerini tamamlayabilmelerine katkı sunduğunu, tüm gelirlerini başta şehit ve gazi çocukları olmak üzere Adana’da ikamet eden, maddi desteğe muhtaç, başarılı ve nitelikli üniversite öğrencilerinin karşılıksız burs programları için kullandığını belirten Fidan şunları söyledi:

“Ulusal kalkınmanın temel değerleri kabul edilen ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelere katkıda bulunan en önemli unsur eğitimdir. Bu anlamda en değerli şey de insana yapılan eğitim yatırımıdır. Uzun yıllardır Adana ekonomisinin kan kaybındaki en önemli etkenlerden birisi, eğitimini İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra yurtdışında sürdüren gençlerimizin tekrar kente dönmemeleridir. Adana’nın, Çukurova’nın ve Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretecek yeni beyinlerin yetiştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldığından, öncelikle kentimizden beyin göçünün önlenebilmesine yönelik çözümler geliştirme kararlılığındayız. Çünkü kentimizde eğitimli insan sayısının artmasıyla birlikte, ekonomik göstergelerimizin de bugün bulunduğu noktadan çok daha ilerilere taşınabileceği ortadadır. Bu anlamda da burs katkısının, geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımıza, dolayısıyla geleceğimize yapılan en güzel yatırım olduğuna inanıyoruz.

Bu genel düşünceler ışığında Adanamızın yetiştirdiği her genci, ülkemiz ekonomisinin daha iyi noktalara ulaşmasında birer nefer olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda da yarım asrı geride bırakmaya hazırlanan Vakfımızın kuruluş yıldönümüne yakışan bir espriyle, 2015 yılında 2015 üniversite öğrencimize burs vereceğiz. Burs verdiğimiz öğrencileri yapılan başvuruları son derece titiz bir şekilde değerlendirerek belirlediğimizi özellikle vurgulamak isterim. ATOSEV’in verdiği burslar konusunda kimsenin aklında herhangi bir kuşku bulunmamalıdır. Burslarımızın gerçekten ihtiyacı olan ve hak eden öğrencilerimize ulaşması konusunda son derece ince eleyip sıkı dokuyor ve son derece hassas bir terazi kullanıyoruz.

Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, son birkaç yıl öncesine kadar ATOSEV olarak sadece Adana Ticaret Odamızın Vakfımıza aktardığı parasal katkıları burs olarak dağıtıyorduk. Son yıllarda ise Vakfımızın kendi başına ayakta durabileceğinin bir kanıtı olarak, tasarruflarımızla oluşturduğumuz kendi öz kaynaklarımızı da burs dağıtımına yönlendirebilmeyi başardık. ATOSEV’in bu şekilde kendi öz kaynaklarından verdiği burs sayısı da her geçen yıl artmaktadır. Geçen yıl 350 olan bu sayıyı bu yıl 415’e yükseltebilmiş olmanın sevincini yaşıyoruz. ATO desteğiyle vereceğimiz 1600 burs sayısını da eklediğimizde gelecek yıl toplam 2015 öğrencimizin ATOSEV burslarıyla öğrenimlerini sürdürebilmelerinin gururunu paylaşacağız.

ATOSEV’in önümüzdeki yıllarda hiçbir desteğe ihtiyaç duymaksızın kendi ayakları üzerinde durabilen ve sadece kendi öz kaynaklarıyla burs dağıtan bir kurum olmasını hedefliyoruz. Bunun için bir yandan Vakıf gelirlerinin, diğer yandan burs verilen öğrenci sayısının artırılabilmesine yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürme kararlılığındayız. Bu kapsamda 2014 yılı içerisinde yaptığımız çalışmalarla ATOSEV Sosyal Tesisleri’nde üyelerimize sunduğumuz hizmet kalitesini artırmamıza paralel olarak gelirlerimizi, dolayısıyla da burslu öğrenci sayısını artırabileceğimize tanık olduk ve bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirdik."

Vakıf gelirlerinde, üye aidatları ve sosyal tesislerin bazı bölümlerinin kiraya verilmesi dışında, ATOSEV pano ve çelenklerinin kullanılmasıyla nakit bağışların da önemli payı bulunduğunu ifade eden Necati Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle ATOSEV çelenk ve panolarının kullanımıyla Vakfımıza ciddi ve kalıcı gelir sağlanabilmesi mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda başta üyelerimiz olmak üzere Tüm Adanalılar’ı ATOSEV’e; dolayısıyla yoksul öğrencilerimize destek olmaya davet ediyorum. Bu vesileyle ATOSEV’in 50 yaşına ulaşmasındaki katkılarından ötürü başta Adana Ticaret Odamızın ve ATOSEV’in geçmiş ve bugünkü Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, Genel Sekreterleri olmak üzere, emeği geçen herkese, Vakfımıza destek olan, bağış yapan tüm hayırseverlere; bursiyerlerimiz ve Yönetim Kurulumuz adına şükranlarımı sunuyorum. Üyelerimizle ilişkilerimizi yeniden tesis ederek Vakıf gelirlerinin katlanarak artırılmasının yanı sıra, tesislerimizin yenilenmesi konusundaki özverili çalışmalarından dolayı da Vakıf Müdürümüz Sayın Fahri Emen ile Vakfımızın tüm personeline de ayrıca teşekkür ediyorum.”