Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Ankara Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü’nün etkinliklerinden “Avrupa Birliğinin Komşuları İle İlişkileri: Türkiye ve AB İlişkileri” paneline ev sahipliği yaptı. Adana’da 3.’sü düzenlenen panelde, AB’nin genişleme politikası ve komşularıyla ilişkileri masaya yatırıldı.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Akif Kansu Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belçin Akçay’ın “Dünyanın En Büyük Ekonomik Bloğu Olan AB Konusunda Bilgi Düzeyinin Artırılması ve Türkiye Avrupa İlişkilerinin Mevcut Durumunun Bilimsel Düzeyde Değerlendirilmesi” konulu sunumuyla başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Türkiye - AB ilişkisinden söz etti. Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, “Türkiye - AB ilişkilerine baktığımızda ise, 1959 yılında Türkiye’nin o zamanki adıyla ‘Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yapmış olduğu ortaklık başvurusu ile başlayan maceramız, 2005 tarihinde Lüksemburg’ta yapılan hükümetler arası konferansıyla başlatılan katılım müzakereleriyle şu an devam etmektedir. İnanıyoruz ki Türkiye müzakereleri bir gün tamamlayacak ve AB yol alacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Oturum başkanlığını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat’ın yaptığı panelde, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kıvanç Ulusoy konuk olarak katıldı.

Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan, Avrupa Birliği’nin genişleme politikasına değinerek Birliğin bu politika alanında başarılı olduğunu, özellikle Kopenhag kriterleriyle üyelik koşullarının netleştirilerek, koşulluluk ilkesinin de kurumsallaşmasına hizmet ettiğini vurguladı.

Birliğin Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerine değinen İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ulusoy ise Birliğin Ortadoğu’da istenilen etkiye sahip olamadığını, bu durumun özellikle Ortadoğu ülkelerine üyelik vaadinde bulunamamasıyla doğru orantılı olduğunu söyledi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Birliğin doğu komşularıyla ilişkilerine değinerek, Rusya’nın da aynı bölge üzerinde etkili olmak istemesi nedeniyle Birlik ve Rusya arasında bir rekabet yaşandığını, ancak Rusya’nın söz konusu bölge ülkelerine vaat ettikleri karşısında Birliğin hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele gibi vaatlerinin etkili olamadığını, dolayısıyla Birliğin doğu komşularıyla ilişkilerinde başarılı bir politika sergileyemediğini belirtti.

Çukurova Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ev sahipliğinde organize edilen panelde, “Avrupa Birliğinin komşuları ile ilişkileri: Türkiye ve AB ilişkileri” adlı panel soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.