Son yıllarda yaşanan bal üreten arı ölümlerine çare bulmak üzere yetkililer ortak bir çalışma başlattı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç’in ev sahipliğinde bir araya gelen Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yunus Kılıçkaya, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak ile Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan arı ölümleri sorununu masaya yatırdı.

Şahin; “Narenciye ve baldan vazgeçemeyiz”

ATB Genel Sekreteri T. Gökhan Öztürk ve ARGE Birimi Sorumlusu Dr. Kenan Boyacı’nın da hazır olduğu toplantıda arıcılığın ve bal sektörünün, narenciye sektörü gibi Çukurova bölge ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Narenciye ürünleri ve bal borsamız kotasyonuna dahil ürünlerdir. Bal ve Narenciyede sorun varsa çözümünü bizler üretmek zorundayız. Yaşanan sıkıntıyı nasıl bertaraf edip, bölgemiz açısından nasıl karlı çıkarız ona bakacağız. Çünkü narenciye ürünleri çiçek açımında ilk bal hasadı bizim bölgemizde başlıyor. Son yıllarda bahçe ve tarla ziraatı ilaçlamalarında kullanılan ilaçların arı ölümlerine yol açabileceği ve bunun önüne geçebilmek için kovan sahiplerinin tarla ve bahçe sahipleri ile irtibatta olmaları gerekmektedir. Özellikle bölgemize il dışından gelen arıcıların bu konuda çok hassas olmaları gerekir. Bu toplantımızın amacı borsamızın iki önemli sektörünün sıkıntıya girmeden, orta bir yol bulunarak konunun makul bir şekilde çözülmesine katkı sağlamaktır. Bal’dan da narenciye’den de vazgeçemeyiz. Hepimiz ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Tekin, “İletişim eksikliği var”

Müdürlük olarak narenciye ve bal üreticilerinin aynı oranda korunması, gelişmesi ve daha iyi sürdürülebilir hale getirilebilmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Bölgemiz bal üreticiliğinde Türkiye de 3. sıradadır. Arıcı daha çok bal elde etmek istiyor. Bitkisel üretici de çeşitli haşerelerden ürününü korumak için ilaçlama yapıyor. Üretici ve arı yetiştiricileri karşılıklı diyalog ve iletişim içerisinde olurlarsa bu arı ölümlerinin önüne geçilebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Her türlü çabayı göstereceğiz

Adana Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yunus Kılıçkaya, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak ile Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan da bu konunun bölge ekonomisi açısından önem arzettiğini, böyle bir toplantının borsamızın ev sahipliğinde yapılmasından memnun olduklarını, arı ölümlerini, önleme konusunda kendilerine düşen her türlü çabayı göstereceklerini ifade ettiler.