Belarus Ankara Büyükelcisi Andrei Savinykh ve Beyaz Rusya Adana Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Bayık ile Ekonomi Müsteşarı Evgeny Lipen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti.

Adana’nın güzel havasının kendisini çok etkilediğini belirten Büyükelçi Savinykh, “Bu ziyaretimin Belarus’la Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Özellikle Çukurova Bölgesi’nin, Adana’nın, bu işbirliğinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak benim için önemli. Adana’yı Türkiye’nin güneyinin ekonomik anlamda başkenti olarak görüyoruz ve çok önem veriyoruz. Adana’yla Belarus arasındaki ekonomik ilişkilerin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İki ülkenin birbirini tamamlayacak statüde ülkeler olduğunu görüyoruz. Siz güneydesiniz ve tarımla alakalı tecrübeniz büyük. Adana hem Türkiye için hem Yakındoğu için tarımsal anlamda önemli bir şehir. Biz kuzey ülkesiyiz. Bizde çok fazla orman, ağaç var. Kereste sektörü inanılmaz gelişmiş durumda. Arabayla alakalı makine parkları var. İş makineleri üzerine dünyanın sayılı üreticilerinden biriyiz. 450 ton civarında ağır iş makinesi üretiyoruz. Otobüs ve traktör üretimi anlamında dünyanın sayılı üreticilerindeniz. Türkiye ile iki başlıkta işbirliği yapabiliriz. Bizim Bağımsız Devletler Topluluğu’yla gümrük birlikteliğimiz var. Türk İşadamlarının, Belarus üzerinden diğer ülkelerle de işbirliği yapmasına katkı koyabiliriz. Kaliteli iş gücü ve serbest bölgelere sahibiz. İş adamlarınız bu serbest bölgeleri kullanarak mallarının transferini rahatça yapabilir. Dünyada söz sahibi olduğumuz sektörlerde fabrikaları Adana’ya, Çukurova’ya getirip, üretime geçerek satışını gerçekleştirebiliriz. Adana bu konuda büyük bir merkez olabilir. Oradan çıkacak ürün her iki ülkenin mamulü olur. Türk iş adamları ciddi iş adamları ve onlarla işbirliği yaparak dünyaya buradan açılabiliriz. Sizin de önderliğinizde işbirliği sağlayabiliriz” dedi.

"DOSTLUĞUN NİMETLERİNDEN YARARLANALIM"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, Belarus’un makine sanayisindeki gücünü gelişmişliğini bildiğini ifade ederek, “Belarus’un dünyadaki önemli bir traktör markası olduğunu biliyorum. Glasnost ve Prestroyka’dan sonra Minsk marka motorsikletlerin de Türkiye geldiğini biliyorum. Belarus kuzeyde Türkiye için önemli bir dost, önemli bir ülke. Ekonomik ve sosyal işbirliğimizi geliştirerek, Belarus ve Adana’nın gelişimine katkı sağlanmasını isteriz. Adana’da bu yıl meslek odaları, belediyelerimiz, merkezi yönetim, ticaret ve sanayi odası, ticaret borsası arasında işbirliğine yönelik enerji mevcut. Biz belediye olarak Belarus’la işbirliğinin önünü açmak ve işbirliğini geliştirmek için her şeye hazırız. Bizim sanayicilerimizin orada iş yapmasını, Belaruslu sanayicilerin de Adana’da iş yapmasını isteriz.

İki ülke ilişkilerinde şu ana kadar olumsuzluk yaşanmadı. Bu da iki halkın birbirlerine hissettiği sevgiyi gösteriyor. Sayın Büyükelçimizin de katkılarıyla Adana üzerinden Türkiye Belarus yakınlaşmasına katkı koymaktan şeref duyarım. Buna hazırız” diye konuştu.