Adana Tabip Odası’nın Ortadoğu’da barışın yaşanması için geleneksel olarak düzenlediği “Bereketli Topraklar Barışı Arıyor” panelinin üçüncüsü Çukurova Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Adana Tabip Odası Eski Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten’in yaptığı panele konuşmacı olarak CHP Hatay Milletvekili Dr. Mehmet Ali Edipoğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Gazeteci-Yazar Mustafa Yalçıner katıldı.

Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve üyeleri, siyasi partilerin başkanları, yöneticileri ve üyeleri ile davetlilerin katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Özalevli, “Biz hekimler savaşın kirli ve acımasız yüzünü yakından bilen bir meslek grubuyuz. O nedenledir ki, savaşı lanetliyoruz ve barış sağlanana kadar bize düşen sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getireceğiz. Öncelikle şunun bilinmesini isterim. Bugün bölgemizde devam eden savaşlar bir iç savaş değildir. Başında ABD ve İsrail’in olduğu emperyalistlerin bir saldırısıdır. Ve ne yazık ki bu saldırılarını bölgede demokrasiyi tesis etme bahanesini göstererek meşru hale getirmeye çalışıyorlar. Afganistan, Irak ve Libya’ya demokrasi ve barış mı getirdiler buraya getirsinler. Irak’a nükleer enerji yalanını atarak saldırdılar ve bir milyondan fazla insanın ölümüne neden oldular. Suriye’ye saldırmak için Beşar Esat’ın kimyasal silah kullandığını söylediler ama gerçek olmadığı ortaya çıktı. Bunlar o kadar ahlaksız ve acımasızlar ki Afganistan’a saldırmak için ikiz kulelere saldırarak kendi insanlarını öldürmedi mi? Amaçlarının bu bölgelerde mevcut olan enerji kaynaklarına sahip olmak olduğunu artık bizler gibi tüm dünya bilmektedir. Ayrıca üzülerek ifade etmek isterim ki; mazlum ülkelerin umudu olmuş ve Kurtuluş Savaşı’nda emperyalistlere dersini vermiş olan Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizi, bugün Türkiye’yi yöneten mevcut iktidar, emperyalistlerin taşeronluğunu yapmaktadır. Bu taşeronluğa bir an önce son verilmelidir. Panelimizin başarılı geçmesi dileğimle ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ diyen ve her fırsatta barışın değerini anlatan Ulu Önder Atatürk’ü sizlerin huzurunda bir kez daha anıyorum. Ruhu şad olsun” şeklinde konuştu.

Barış panelinin ülke ve bölge özelinde ayrıntılı olarak konuşulacağını söyleyen Moderatör Dr. Ali İhsan Ökten, “Ulu Önder Atatürk, ‘yurtta barış, dünyada barış’ demişti. Bu gün geldiğimiz noktada komşularımızla ‘sıfır sorun’ diyenler, şimdi konuşacakları kendilerini dinleyecek bir komşu bulamıyorlar. Hak’ların ortak bileşenleriyle emperyalizme karşı mücadele etmiş bir ülke, bugün başka ülkelerin, komşularının içişlerine karışacak, onları bölecek, emperyalizmin taşeronluğunu yapan bir ülke konumuna getirilmiştir. Yüzyıllardır barış içerisinde yaşayan halklar, etnik kökenler, farklı siyasal görüşler, dönem dönem toplumsal barışı yok edecek konumda savaşın eşiğine getirilmiştir. Biz hekimiz bunun da ötesinde hepimiz insanız. Amacımız yaşatmak. Bunun için her ne koşulda olursak olalım biz barışı, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşçe yaşamayı dün olduğu gibi bugün de savunuyoruz, gelecekte de savunacağız” dedi.

“Bazen bir ülkenin güvenliği, dünyanın güvenliğidir” diyerek sözlerine başlayan CHP Hatay Milletvekili Dr. Mehmet Ali Ediboğlu, “Bu söz çok önemlidir. Dünyada iki tane cihan savaşı çıkmış. Nasıl çıktığına baktığımızda bir ülkedeki karışıklıklara zamanında müdahale edilmediği için bütün dünya perişan olmuştur. Bugün Ortadoğu’da da Suriye üzerinden dünya savaşının provaları yapılıyor. Bu süreçte gerek Türkiye içerisinde gerek dünyanın bir başka ülkesinde barışa katkı sağlayan insanların tamamını gelecek kuşaklar minnetle anacaktır. Bizlere Ortadoğu’da neden barış sağlanamıyor? IŞİD nedir, kimdir? ve mazot kaçakçılığı soruluyor. Birincisi enerji, ikincisi İsrail’in güvenliği, üçüncüsü de artık sınırların yeniden belirlenmesi gerektiği inancı” ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise, “Bu ülkenin başbakanı 2005 yılında Kürt sorunu benim sorunumdur diye Diyarbakır’da açıklamalar yapıyor. Bir süre sonra işine gelmiyor bu ülkede Kürt sorunu diye bir sorun yok, benim Kürt kardeşlerimin sorunu var diyor. Türkiye’de barışın neden istendiğini, barış dendiğinde neyin anlaşılması gerektiğini anlatmalıyız. AKP işini iyi yapıyor. Öyle bir algı ortaya çıkarıyorlar ki bir süre sonra bakıyorsunuz ortalama yurttaş bu algı yönetiminden etkilenip, söylenenlere inanabiliyor. AKP’nin Kürt sorununu çözme niyeti ve amacı yoktur. Bu sorunu ya çözecekler ya da çözülüp gidecekler. Bu ikisinden birini tercih edecekler. Kürt halkı 30 yıldır büyük bedeller ödeyerek bu mücadeleyi sürdürdü, bundan sonra da sürdürecek. Kürt halkı için bu yoldan dönüş yok. Başta AKP Hükümetinin bunu bilmesi gerekiyor. Bu bir tehdit değildir. Bu bir realitedir” diye konuştu.

Gazeteci-Yazar Mustafa Yalçıner, dönemin ABD Başbakanı George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’nin, 2003 yılında yaptığı konuşmada “Sınırlar yenilenmek zorunda” dediğini, ‘Ortadoğu’yu Dönüştürmek’ başlıklı yazısında da “Ortadoğu’da Türkiye dahil 22 ülkenin sınırları değişecek” dediğini hatırlattı.

Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.