Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Adana BTÜ) tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen "Çukurova Bölgesi Boru Basınç Test ve Eğitim Merkezi" projesinin kapanış toplantısı üniversitenin Yeşiloba yerleşkesinde yapıldı.

Toplantıya başta Adana Valisi Mustafa Büyük olmak üzere, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, bürokratlar, iş adamları ile üniversitenin akademik ve idari personeli katıldı.

Proje sonucunda Adana BTÜ laboratuvarlarında yapılacak testlerle altyapı tesislerinde kullanılacak boruların kalitesi ölçülerek, Avrupa standartlarına uygun üretim yapılması sağlanacak. Boru kalitesinin yükselmesiyle atık suların oluşturduğu çevre kirliliği ve hastalıkların azaltılması hedeflenirken, doğalgaz patlamasından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca verilecek eğitimlerle üreticiler ve kullanıcılar bu konuda bilinçlendirilecek.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Naime Filiz Özdil, projeyi anlatan kısa bir sunum gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Özdil, yaptığı sunumda projenin amaçlarını anlatırken testlerde kullanılacak cihazlar ve verilen hizmetin hedef kitlesini oluşturacak kurumlardan söz etti.

Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, boruların içme suyunun taşınmasından enerji aktarımına kadar hayatın her alanında kullanıldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ersoy, “Haber bültenlerinde sıkça karşılaştığımız doğalgaz kazalarının ana sebeplerinden birisi kalitesiz boru kullanımıdır. Dolayısıyla her alanda kullanılacak boruların kaliteli ve standartlara uygun üretilmesi son derece önem arz etmektedir. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirdiğimiz projede önemli bir test ve eğitim merkezi oluşturduk. Söz konusu testler genelde şehrimizin dışında yapılmakta, dolayısıyla iş ve zaman kaybına yol açmaktaydı. Artık bu testler üniversitemizde yapılacak ve makul ücretlerle Adanamızın hizmetine sunulacaktır. Bu şekilde üniversite-sanayi işbirliğine dayalı projelerimiz devam edecek. Başta Çukurova Kalkınma ajansı olmak üzere bu projede emeği geçen çalışma arkadaşlarıma, bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana BTÜ’nün Adana’yı dünya çapında temsil edecek bir teknik üniversite olacağına olan inancını dile getirdi. Sözlü, “Üniversite bünyesinde test edilecek borular Büyükşehir Belediyesi ASKİ’de kullanılan, kullanılacak olan borularıdır. Dolayısıyla bu testleri şehrimizin bir üniversitesinde yaptırarak halkımızın hizmetine sunmak bizim için bir avantajdır. Bizlerin de yapacağımız çalışmalarla bu projeye katkı sağlayacak olmamız son derece sevindirici bir fotoğraf ortaya koymaktadır. Adana BTÜ sadece sanayi-üniversite işbirliği ile değil, aynı zamanda yerel yönetimler ve halkla olan işbirliğiyle varlığını topluma hissettiren bir üniversitedir. Bu başarılı çalışmadan dolayı Sayın Rektörümü, hocalarımızı ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana BTÜ’nün çalışmalarını mutluluk ve gururla takip ettiğini belirtti. Büyük, “Üstlendiği misyon ve belirlediği vizyon ile bu güzide üniversitemiz kampüs alanının da tahsis edilmesiyle birlikte başarılı çalışmalarına devam edecektir. Bu proje ile birlikte kalkınma ajansı, şehrimizdeki kurumlara hizmet etmeye devam edecektir. Kurumlar arasında uyum ve işbirliği içinde geçen bir sürecin başladığını ve devam ettiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Gelişmeye, kalkınmaya ve mutluluk sağlamaya yönelik hizmet edildiği zaman hepimiz için hoş bir iz, bir hatıra bırakma fırsatı oluşuyor. Üniversitemize, bu projedeki ve geneldeki başarısı için tebrik ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ve Rektör Prof. Dr. Ersoy, testlerin yapılacağı laboratuvarın açılışını yaparak kurdele kestiler. Toplantı, düzenlenen kokteylin ardından sona erdi.