Türkiye’deki 14 Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezinden biri olan Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, son teknoloji donanımlarla akademisyen, öğrenci ve araştırıcılara hizmet ediyor. Uluslararası kapsamdaki kütüphanelerde kullanılan otomasyon sistemleri ile uyumlu teknolojileri kullanan Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, “Radyo frekansı ile tanımlama” sistemine geçerek bu sistemi kullanıcıların hizmetine sundu.

Kullanıcılara daha hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet için yeni çözümler üreten Çukurova Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kaynaklara daha hızlı erişimini sağlamak için yeni teknolojilerden faydalanarak “Radyo Frekansı İle Tanımlama Sistemini” mevcut sisteme entegre etti.

Bu sistem ile kütüphane koleksiyonunun yönetilmesinde önemli kolaylıklar sağlandığını açıklayan Çukurova Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Nihat Nacar, özellikle uzun zaman alan ve çok sayıda personelin bir arada çalışmasını gerektiren işlemlerin çok kısa sürede tamamlandığını söyledi.

“SELFCHECK SİSTEMİ MAYIS AYINDA KULLANILMAYA BAŞLANDI”

Kütüphanedeki ödünç, iade, sayım işlemleri, raf düzeni oluşturulması gibi işlemleri daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilen ‘selfcheck’ sistemini mayıs ayında kullanmaya başladıklarını belirten Nacar, sistemin kütüphane otomasyon sistemine bağlı olarak çalıştığını söyledi.

Nacar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kütüphane personeline ihtiyaç olmadan ödünç, iade ve süre uzatma işlemlerini yapmaya imkan tanıyor bu sistem. Kullanıcı kütüphanemizde bulunan selfcheck sistemine gelerek tanımlı kartını okutuyor. Dokunmatik ekrandan yapmak istediği kitap alma, iade ya da süre uzatma işlemini seçerek işlemini kolayca tamamlıyor. Kullanıcı yaptığı işlemlerden sonra yaptığı işlemlerle ilgili bilgileri ister çıktı olarak alıyor, isterse e-posta adresine yönlendiriyor. Ayrıca yanlışlıkla başka rafa konan materyalin yeri kolaylıkla bulunabiliyor. Raflarda yaşanabilecek karışıklık veya düzensizliğe karşı el terminalleri ile raflara kitapların üzerinde bulunan barkotlar okutularak yerleri rahatlıkla bulunuyor.”

Nacar, Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi’nin gerekli bilgi ve belgeye ulaşımda her türlü teknolojik alt yapıya sahip olduğunu aktararak, teknolojiyi daha yakından takip etmek ve geliştirmek için çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi’nde öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve diğer araştırmacıların gereksinim duydukları bilgi tarama hizmetleri için 55 veri tabanın bulunduğuna dikkat çeken Nacar, “Kütüphanede; 132 bin 000 kitap, 9 bin 527 tez, 800 adet eski harfli basma eser, 80 adet el yazması, birn 936 akademik aşama dosyası, bin 500 adet çeşitli konularda film, kitap dergi ve bilimsel CD mevcut. Alarm, güvenlik kameraları ve manyetik alan esaslı çalışan güvenlik sistemi bulunması da kütüphanemizin özelliklerinden bazıları. Ayrıca kütüphanemiz, Konferans Salonu, Okuma Salonları, Süreli Yayın Salonu, Yeni Adana Gazetesi Özel Koleksiyonu, Başvuru Kaynakları Ve Enformasyon Birimi, Serbest Çalışma Salonu, Güncel Yayınlar, Eski Ve Nadir Eserler Birimi, Tezler Ve Akademik Aşama Dosyaları Birimi, Avrupa Birliği Yayınları Birimi, Internet Erişimli Terminaller, Özel Çalışma Odaları ve Sergi Salonu ile Çukurova Üniversitesi’nin eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmalarının gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Son teknoloji ile hizmet veren ÇÜ Kütüphanesi hafta arası 8.00-22.00, hafta sonu ise 10.00-16.00 saatleri arasında kullanıcıların hizmetinde.