Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özmen emekli oldu.

44 yıllık çalışma hayatının 15 yılını ‘söz dizimi’ konusunu araştırmak ve geliştirmek için geçiren Prof. Dr. Mehmet Özmen için emeklilik töreni düzenlendi. Törene Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Prof. Dr. Azmi Yalçın, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Zeynel Cebeci, Doç. Dr. Faruk Yıldırım, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Serin, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Apaydın ile akademik ve idari personel katıldı. Prof. Dr. Mehmet Özmen’in öğrencileri de törende hocalarını yalnız bırakmadı.

ÇALIŞTAYDA 17 BİLDİRİ VE 6 ORTAK BİLDİRİ SUNULDU

ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’ndaki tören, Prof. Dr. Özmen adına düzenlenen “Söz Dizimi Çalıştayı” ile başladı. Çalıştayda 21 katılımcı tarafından 17 bildiri ve 6 ortak bildiri sunulurken, “Türkçe’de Söz Dizimi”, “Cümle Yapısı”, “Türkçe’de Sözcüklerin Gruplanışı ve Beklenişi”, “Tarihi Dönemler”, “Türkçe’nin Sadece Çağdaş Dönemleri”, “Bugünkü Türkçe Değil Orta Asya Lehçelerinde Cümle Nasıl Yapılanıyor ve Günümüz Türkçesinde Nasıl Yapılanıyor” konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

PROF. DR. ÖZMEN İLE İLGİLİ ANILARINI ANLATTILAR

Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muna Yüceol Özezen, Prof.Dr. Mehmet Özmen’in hayatını kısa bir film eşliğinde sunarken salonda duygu dolu anlar yaşandı. Emeklilik töreninde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu başta olmak üzere Prof. Dr. Mustafa Apaydın, Prof. Dr. Selahattin Serin de birer konuşma yaparak, Prof. Dr. Özmen ile olan anılarını anlattı.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Özmen ise,organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

“PROF. DR. MEHMET ÖZMEN ARMAĞANI” KİTABI HEDİYE EDİLDİ

Tören sonunda Prof. Dr. Mehmet Özmen’e Rektörlük adına Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu tarafından teşekkür plaketive ömrünün sonuna kadar kullanabileceği ÇÜ tanıtım kartı; Prof. Dr. Mustafa Apaydın tarafından akademisyenler adına hediye ile Editörlüğünü Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Faruk Yıldırım ve Prof. Dr. Nurettin Demir’in yaptığı “Prof. Dr. Mehmet Özmen Armağanı” adlı kitap takdim edildi. Bu kitap ayrıca, Doç. Dr. Faruk Yıldırım tarafından tüm konuklara da hediye edildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.