Adana Ticaret Borsası (ATB) ve ÇKA Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, tankerlerle gelen ham petrolün işlenerek en uç petrokimya ürünlerinin üretildiği ve 50 milyar ihracat hacmi olan Singapur’daki Jurong Adası’nı örnek göstererek, aynı yatırımın boru hatlarıyla Ceyhan’da sıfır maliyetle yapılabileceğini öne sürdü.

ÇKA Kalkınma Kurulu Toplantısı Hilton Oteli’nde gerçekleşti.

“KAYNAKLARIN TOPLAMI 332 MİLYON LİRA”

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altınsu ajansın 2008 yılından itibaren 190 milyon TL’den fazla destek sağlayarak, 600’ün üzerinde projeye katkıda bulunduğunu ve mali destek programları aracılığıyla bölgenin kalkınmasına yönelik harekete geçirilen mali kaynakların toplamının ise 332 milyon TL’ye ulaştığını söyledi.

“AMAÇ, KALİTESİ YÜKSEK METROPOLLER”

2023 hedeflerine değinen Lütfi Altınsı, 2023 döneminde uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olan, bölge için gelişmişlik farkları azalmış, sosyal uyum sorunlarını çözmüş, beşeri sermayesini geliştirmiş, yeşil büyümeyle çevresel sürdürülebilirliği sağlamış, kentsel yaşam kalitesi yüksek metropollere sahip bir Çukurova’ya ulaştırılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

“BÖLGEDE 62 MİLYON TL KAYNAK OLUŞTU”

Adana Ticaret Borsası ve ÇKA Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ise sadece 2014 yılında Çukurova bölgesindeki toplam 97 proje için 33 milyon TL’lik ajans desteğinin sözleşmeye bağlandığını ve proje sahiplerinin de ortaya koydukları kaynakla bölgede toplam 62 milyon TL’lik bir kaynak harekete geçirildiğini kaydetti.Çalışkan, rakamların yatırımcıları teşvik ettiğini ifade etti.

CEYHAN’DA SIFIR MALİYETLE PETROKİMYA

Singapur’un petrokimya üssü Jurong Adası ile Adana’yı kıyaslayan Çalışkan, büyük bir çoğunluğu dolgu malzemesiyle oluşturulmuş adaya her gün gemilerle tonlarca petrol getirilip işlendiğini ve adadaki ihracat tutarının 50 milyar Dolar olduğunu dile getirdi. Adana’nın toplamda sadece 2 milyar Dolar ihracat hacmi olduğuna dikkat çeken Çalışkan, Ceyhan’da bu yatırımın sıfır maliyetle yapılabileceğinin altını çizdi.

“ENDÜSTRİ ADANA’DA FAALİYETE GEÇİRİLMELİ”

Petrokimya endüstrisinin mutlaka Adana’da faaliyete geçmesi gerektiğini savunan Muammer Çalışkan, şöyle devam etti: “Buraya büyük tankerlerle petrol geliyor, hem rafine tesislerinde rafine ediliyor ayrıca devamında petro kimyanın en uç türevlerine kadar üretim yapılarak tüm dünyaya ihraç ediliyor. İlimiz bu adadan çok daha elverişli imkana sahiptir. Jurong Adası’nın tankerlerle bir maliyet ödeyip taşıdığı ham petrol, borularla sıfır maliyetle Ceyhan’da ayağımıza kadar gelmektedir ve biz lojistik olarak dünyada Amerika kıtasından sonra 2. el büyük tüketici bölge olan Avrupa’nın hemen yanı başındayız.”