Etem Çalışkan’ın “Baykuşun Gözleri” isimli sergisi, Tepebağ Rotary Kulübü ve Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu katkılarıyla Altınoran Sanat Galerisi’nde açıldı.

Anıtkabir’in kitabelerindeki hatları yazan, Atatürk’ün imzası olarak bilinen ‘K.Atatürk’ kaligrafik çalışmanın sahibi, Atatürk Ressamı Etem Çalışkan’ın bir kaç ay önce İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı Sergi Salonu’nda açılan “Baykuşun Gözleri” isimli sergisi Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile Adana Tepebağ Rotary Kulübü’nün organizasyonu ile Altınoran Sanat Galerisi’nde açıldı.

Yoğun bir katılımın olduğu imza günü ve sergi etkinliğinin açılış konuşmasını Dr. Haluk Uygur yaptı. Uygur, “Bugün aramızda olan ve bu eserleri ile bizi onurlandıran Anıtkabirin Hatlarını yazmış, bir çoğumuzun Atatürk’ün imzası diye bildiği ve bu nedenle arabamızın arkasına, flamalara, kitapların arkasına konulan ‘K.Atatürk’ kaligrafisinin sahibi Türkiye’nin bence en önemli ressamlarından biri. Dünyada harf ile resim yapma tekniğini halihazırda uygulayan tek kişi olduğunu düşündüğüm Etem Çalışkan hocama teşekkür ediyoruz. Bir gün sordum kendisine ‘1928 doğumlusun, hesap edersek 86 yaşındasın ama sanki daha 80 yıl daha yaşayacak gibi resim çiziyorsun daha ne kadar para kazanacaksın’ dedim. Cevap şu oldu; ’Ben çalışmaktan para kazanmaya fırsat bulamadım ki’ Etem Çalışkan işte böyle bir insan” ifadesini kullandı.

"BUGÜNÜN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK"

“Önemli olduğu kadar da değerli olan bir takvim yaprağındayız, bugün 10 Kasım” diyen Etem Çalışkan ise, “Bugünün bende 76 yıldır önemi var. Bendeniz 76 yıl önce Tarsus’ta Doğatepe İlkokulu’nda 4. sınıftayken bayramlarda sınıfın karatahtasına milli bayramların anlamlarını çizgilerle yapan bir kişiyim. O yıllarda Atatürk’ün resmini kara tahtaya çizmiştim. 1938’de 10 yaşındayken ülkeye bir karabulut bastı. Herkeste gözyaşı herkes ağlıyor. Bende ağlıyorum çünkü o anda Atatürk’ün büyüklüğünün farkındaydım. Fakat değerinin önemini anlayacak yaşta değildim o zaman. Kendisini bugün burada sizlerle birlikte saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Benim için bu 10 Kasım’ın ayrı bir önemi var. Haluk hocam ve öğrencileri, Gonca hanım bana ödül vereceklerini söylediler bana kendileri bir ödüldür” şeklinde konuştu.

Adana Tepebağ Rotary Kulübü Başkanı Gonca Ayık ise Etem Çalışkan’ın sergisini 10 Kasım gibi anlamlı bir günde açmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Ayık, “Düzenlediğimiz bu etkinlikte Etem Çalışkan, kendisini anlatan biyografik bir eser olan ‘Ben...Ve Kendim...’ isimli kitabı, koleksiyon değeri olacak şekilde numaralayıp imzaladı. Ayrıca usta, sergi sırasında kitaba parmak izini bıraktı. Etkinliğe çok sayıda konuk katıldı. Hepsine teşekkür ediyorum. İmza için uzun süre beklediler. Bir daha böyle bir ana şahit olabilir miyim bilemiyorum ama Etem hocamla geçirdiğim bugün ve dün benim için ömür boyu unutulmaz olacaktır. İyi ki geldiniz, iyiki sizi tanıdık" diye konuştu.

“Ben...Ve Kendim...” isimli kitabın yazarları Haluk Uygur ve Erhan Yelekçi, 5 yıl süren bir çalışmanın ürünü olan kitabın, Etem Çalışkan’ın yaşam öyküsüyle birlikte Cumhuriyet Türkiye’sinin de kısa öyküsü olduğunu söylediler.

Etem Çalışkan, kendini anlatan “Ben... Ve Kendim” isimli kitaba parmak basıp, hayranları için imzaladı. Hayranları arasında çocukların da olması Çalışkan’ı çok sevindirdi.