Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ülkenin sürekli değişen gündeminde, değişmeyen tek konunun çalışanların içinde bulunduğu geçim şartı olduğunu söyledi.

Gülnar, her ayın ilk haftasında Türk-İş’e bağlı sendika başkanları ile yaptığı aylık olağan toplantıda ülke gündemini, Ermenek’te yaşanan maden faciası ile açlık ve yoksulluk sınırını değerlendirdi.

Türkiye’de her gün 4-5 işçinin alınmayan tedbirler yüzünden hayatını kaybettiğini söyleyen Gülnar, “Aynı madende daha önce 2 kere su baskını meydana gelmiş, eğer düzenlemeler yapılsaydı, tedbirler alınsaydı işçi kardeşlerimiz şu an yerin 300 metre altında yaşam savaşı veriyor olmayacaktı. Soma’dan hiç ders çıkarmayan başta iktidar olmak üzere maden sahipleri bu yaşananları da iş kazası olarak anacak. İş kazaları kader değildir, bir sektörde iş kazası olduğunda devlet yetkilisinin ‘Bu işin fıtratında var’ demesini kabul etmemiz mümkün değildir. Güç sende, yetki sende, yaptırım sende her iş yerinin iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla yapılmasını sağlayacaksın, örgütlenmenin önünü açarak iş yerinde sendikaların da söz sahibi olmasıyla iş kazalarını minimuma indireceksin” dedi.

Türk-İş’in 20 yıldan bu yana her ay yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı hakkında da görüşlerini belirten Gülnar, ülkenin sürekli değişen gündeminde, değişmeyen tek konunun çalışanların içinde bulunduğu geçim şartı olduğunu söyledi. Gülnar, “4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 205 Türk Lirası’dır. Gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların tutarı 3 bin 926.47 Türk Lirasıdır. Çalışanların içinde bulunduğu bu olumsuz geçim koşulları, ülkenin siyaset gündemindeki hareketlilik karşısında ön sıraya çıkamamaktadır. Ancak ateş düştüğü yeri yakmakta, çalışanların, aileleri ile birlikte satın alma gücü gün geçtikçe erimektedir” diye konuştu.