Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Gölbaşı Mahallesi’nde 2004 yılında 2 bin baş hayvanla kurulan Şahbazlar Besi Çiftliği, aradan geçen 10 yıl içinde 12 bin baş hayvan sayısına ulaşarak, sektöründe Türkiye’nin “2 numarası” oldu. Gelinen noktadan gurur duyduklarını belirten çiftlik sahibi Mehmet Şahbaz, “Çukurova’da verimli besicilik yapılabileceğini gösterdik. Hedefimiz hayvan sayısında, 20-30 binleri bulmak” dedi.

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi de olan Şahbazlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahbaz, hayvancılığın çok da yaygın olmadığı Çukurova’da, Türkiye’nin ikinci en büyük besi çiftliğinin kuruluş öyküsünü anlattı.

Babası ve amcasının 1965’li yıllarda besiciliğe başladıklarını ancak 1973’te, beyaz eşya ve tüpgaz işine yöneldiklerini belirten Mehmet Şahbaz, ailece ara verdikleri hayvancılığa 2004 yılında yeniden başladıklarını söyledi. O tarihte, 700 dekar alan içinde, 2 bin baş ile işe giriştiklerini kaydeden Şahbaz, 10 yıl içinde 3 bin 500 dekar ekilebilir alanda 12 bin baş hayvan sayısına ulaştıklarını kaydetti.

Şu an itibariyle Türkiye’nin en büyük iki besi çiftliği işletmesinden birisi olduklarını kaydeden Şahbaz, “Çukurova’da verimli besi hayvancılığı yapılabileceğini gösterdik. Şu an bulunduğumuz nokta bize gurur veriyor. Hayvan sayımızı 20-30 binlere çıkartmak istiyoruz” dedi.

YEMİ KENDİLERİ YETİŞTİRİYORLAR

İşletmedeki hayvanların kaba yem ihtiyacının kendi arazilerinde yetişen yem bitkileriyle ve piyasadan kaliteli alım yemlerle karşılandığını belirten Mehmet Şahbaz, “ Yarı açık besi padokları, karantina padokları, yem depoları, kuru ot ve silaj çukurlarına sahip bulunan besi işletmemizde; yemin üretilmesinden, hayvanın beslenmesine kadar ki tüm aşamalarda tam anlamıyla izlenebilirlik sağlıyoruz. Böylece et kalitemizin en üst standartlara taşınmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Şahbaz, bu konudaki sözlerini, “Çiftliğimizde tamamen doğal yemlerle beslenen hayvanlarımız, belirli ağırlıklara ulaştıklarında ülkemizin önde gelen gıda kuruluşları kanalıyla halkımızın tüketimine sunulmaktadır” diye sürdürdü.

SÜT SEKTÖRÜNE DE KATKILARI VAR

Şahbazlar A.Ş. Besi İşletmesi olarak, Türkiye’nin tüm bölgelerinden besilik erkek dana ve buzağı alımından dolayı hayvancılık ve süt sektörüne katkıda bulunduklarını kaydeden Şahbaz, bundan gurur duyduklarını da ifade etti.

Şahbaz, bir başka gururunun ise, “Ülkemizin tarım ve hayvancılığını modem çağın geleneklerine uygun, diğer yetiştiricilere örnek bir işletme olarak geliştirmek ve ekonomimize istihdam sağlamaktır” diye açıkladı.

FRANSA VE MACARİSTAN’DAN DANA

İthalat imkanlarının açılmasıyla birlikte Fransa ve Macaristan’dan küçük dana getirteceklerini bildiren Şahbaz, “Mevcut hayvan sayısının yüzde 40’ına kadar ithalat serbestisi getirildi. Bu güzel bir uygulama”dedi.

Avrupa ve Avustralya kıtalarında, bol yağış ve mera imkanlarından dolayı geniş otlaklarda bolca ot yiyerek yayılan hayvanların yerli ırka göre daha semiz olduğunu vurgulayan Şahbaz, Türkiye’deki kuraklığın olumsuz etkilediğini

Bazı çevrelerin Türkiye’deki et fiyatlarını Avrupa ile kıyaslamasının doğru olmadığını kaydeden Şahbaz, “Türkiye’de bir kilo dondurma ya da baklavanın 35-40 lira olduğunu düşünürsek et fiyatları fazla pahalı değil. Ayrıca yem, mazot gibi girdileri dünyanın en yüksek fiyatıyla çiftçimiz kullanıyor. Fiyatların böyle olması doğal“ dedi.