Acıbadem Adana Hastanesi konferans salonunda Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan doktorlara ve halka yönelik ‘Kanser Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları’ konulu bir seminer düzenlendi.

Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanları Prof. Dr. Hüseyin Abalı ve Prof. Dr. Sinan Yavuz’un konuşmacı olarak katıldıkları seminerde kanser hakkında son gelişmeler, kanser türleri, erken tanının önemi ve doktor-hasta ilişkilerine değinildi.

Seminerde ilk sözü alan Prof. Dr. Hüseyin Abalı, kanserde erken tanının önemine ve yöntemlerine değinirken Amerikan Kanser Derneği ile TC Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yayınladıkları verileri slayt eşliğinde katılımcılara sundu. Prof. Abalı konuşmasında en sık görülen kanser türlerini ele alarak hangi kanser türü için erken tanı adına neler yapılması gerektiğini anlattı. Rutin kontrollerin önemine de vurgu yapan Prof. Abalı, “Örnek olarak, kalın bağırsak kanserinden korunmak için belirli bir yaştan sonra periyodik olarak kolonoskopi önermekteyiz. Kansere neden olabilen polip oluşumu bu tetkiklerde fark edilirse bunlar kansere dönüşmeden önce tedavi edilebilir” dedi.

Seminerin ikinci oturumunda kürsüye gelen Prof. Dr. Sinan Yavuz konuşmasına hastanın, kendi sağlığı ile ilgili durumu bilmesi gerektiğini anlatarak başladı. Hastaya en başta durumu hakkında bilgi verilememesi halinde daha sonraki gelişmelerde kişinin doktoruna karşı olan güvenini hatta saygısını kaybedebileceğine dikkat çeken Prof. Yavuz, kemoterapi sürecinin zorluklarına da değindi. Kanser tedavisinde son 15 yılda önemli yol alındığını anlatan Prof. Yavuz yine de 2020’li yıllarda kanser nedeni ile ölüm oranının kalp-damar hastalıklarının da önüne geçerek ilk sırayı almasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Seminer, konuşmaların tamamlanmasının ardından salonda bulunan ASM hekimleri ve dinleyicilerden gelen soruların Prof. Abalı ve Prof. Yavuz tarafından cevaplanması ile son buldu.