Karya Yönetim Danışmanlığı eğitmeni Leyla Özlem Demir, iş dünyasının liderlerinin, dünya ile ilgili yeni bir bakış açısına ve onunla başa çıkabilmek için yeni bir çerçeveye gereksinimleri olduğunu söyledi.

Başta Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere birçok kurumun üst düzey yöneticilerine yönelik eğitim seminerleri düzenleyen Karya Yönetim Danışmanlığı Çukurova & Güneydoğu Ofisi, şirketlerin geleceğine yön veriyor.

AOSB’deki şirketlerin üst düzey yöneticilerine yönelik olarak, “Değişim, kriz, kaos dönemlerinde şirket yönetim modeli” konulu bir sunum yapan Leyla Özlem Demir, kaos dönemlerinde yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda bilgiler aktardı.

KAOS DA DÜZENİN BİR PARÇASI

Demir, günümüz dünyasında düzen ve düzensizliğin iç içe barındığını, “Kaos”un da düzenin bir parçası olarak algılanması gerektiğini söyledi. Pazar koşulları denilince, “Normal, büyüme ve küçülme” olarak 3 pazar koşulundan söz edildiğini, 4. Pazar koşulunun ise “kaos” olduğunu belirten Leyle Özlem Demir, “Bu yeni bakış açısına göre, değişim her daim gerçekleşmektedir. Dünyanın herhangi bir köşesinden çıkıp gelebilir ve herhangi bir şirketi büyük oranda etkileyebilir. Bugün değişimin hızı ve şokların büyüklüğü her zamankinden daha fazladır. Bu yeni normalliktir“ dedi.

National İntelligence Council 2008’de “Küresel Eğilimler 2025: Dönüşen dünya” adlı raporda, “Dünyanın daha fazla yıkım, türbülans, kaos ve şiddetle karşı karşıya kalacağının” vurgulandığını hatırlatan Demir, “Bu faktörler dünya genelinde iş yaşamını doğrudan ya da dolaylı biçimde etkileyecektir. İş dünyası liderleri de şirketlerin uzun vadede ayakta kalmasını istiyorlarsa bunlarla başa çıkmayı öğrenmek zorundadır“ diye konuştu.

KAOS DÖNEMİNDE YAPILACAK 10 HATA

“Bir çivi bir nalın, bir nal bir atın, bir at bir atlının, bir atlı bir ordunun savaşı kaybetmesine ve bir savaşın da krallığın kaybedilmesine neden olabileceği” örneğini veren Leyla Özlem Demir, kaos dönemlerinde küçük hataların büyük sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Çalkantılı ekonomik dönemlerde bir şirketin yapabileceği en önemli 10 hatayı sıralayan Karya Yönetim Danışmanlığı eğitmeni Leyla Özlem Demir, bunları “Yetenekleri işten çıkartmak, teknoloji yatırımlarından kesinti yapmak, riski azaltmak, ürün geliştirmeyi durdurmak, büyüme odaklı CEO’ları, maliyet azaltan CEO’larla değiştirmek, küreselleşmeden geri adım atmak, ana stratejiyi inovasyondan uzaklaştırmak, performans kriterlerini değiştirmek, İşbirliği yerine hiyerarşiyi güçlendirmek, Yüksek duvarlı kalelere çekilmek” olarak açıkladı.

KAOS YAŞAMADIYSANIZ ŞANSLISINIZ

Semineri izleyen yöneticilere, “Şirketiniz şu ana kadar kaos ortamında çalışmak zorunda kalmadıysa çok şanslı olduğunuzu söyleyebilirim. Böyle bir kaos ortamında çalışanlarımızın ve özellikle üst düzey yöneticilerinizin nasıl davranacaklarını ölçmeye çalışın” diyen Leyla Özlem Demir, “Kaotiks stratejik davranışlar uygulama planı”nın adımlarını da anlattı. Demir bu adımları anlatırken “Mevcut iş modelini ve stratejisini teyit edin, kaosta, organizasyonun stratejiyi uygulama yeteneğini değerlendirin, stratejik davranışlar uygulama planını tanımlayın, kaotiks stratejik davranışları uygulayın, Tekrar değerlendirin ve revize edin” önerilerinde bulundu.

KAOS DÖNEMİ UYGULAMA PLANI

Karya Yönetim Danışmanlığı eğitmeni Leyla Özlem Demir, daha sonra Kaotiks Stratejik Davranışlar Uygulama Planı’ndan örnek uyarı ve uygulama modellerini anlattı.

Demir kaos dönemlerinde “Pazarlama” için, pazarlamacılara; “Pazar payınızı, ana müşteri segmentlerinizle garanti altına alın, müşteri araştırmalarınızı arttırın, müşterilere güvenilirliğinizi vurgulayın, işe yaramayan program ve projeleri derhal bırakın, en iyi markalarınızda fiyat indirimi yapmayın, güçlü olanı kurtarın zayıfı bırakın” tavsiyesinde bulundu. Demir, “İşe yaramayan pazarlama, reklam programları, zayıf ürün ve hizmetleri , ana olmayan ürün ya da hizmet lansmanları, ana markalarda indirim yapma planlarını terk edin” uyarısı yaptı.

FİNANS UYGULAMALARINDAKİ ÖNERİLER

Leyla Özlem Demir, “Finans ve BT için Kaotiks stratejik davranışlar kontrol listesi”nde “Kesin yapılacak ya da ertelenecek” maddeleri ise “İlk halka arz, altyapı yatırımları ve demirbaş harcamaları, fiyat artışları, kar payı dağıtımları, hisse geri satın almaları, açık kredi kullanımı, geniş kapsamlı maaş kesintileri, anahtar çalışanların işten çıkartılması” olarak sıraladı.

Demir, bu alanda “Artırılacak ya da hızlandırılacak” önlemleri de “ Karar vericilere daha güncel ve yüksek kalitede bilgi sağlayacak yeni yönetim raporlama sistemleri, iletişim ve verimliliği geliştiren teknoloji kullanımı, peşin ödeme indirimleri toptan alım indirimleri, profesyonel hizmet tedarikçileri ile daha uygun şartlar için pazarlık, vadeli kredi kullanımı, tüm anahtar çalışanlarla birlikte şirket lokasyonuna kişisel ziyaretler” diye kaydetti.

ÜRETİM VE OPERASYON PLANLARI

Karya eğitmeni, “Üretim-Operasyon” için “Kapasite ilişkili demirbaş projeleri, yeni tedarikçi ilişkilerinin” ertelenmesini, “Verimlilik kazanımları için prim ve ikramiyelerle, fiyat garantili sözleşmelerin” yapılmasının tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Demir, “Satış” için “Kadro artışı, satışla doğrudan bağı olmayan fuar ve diğer aktivitelerin” yanlış olacağını, “Aynı hedef ve satış yapan firmalarla stratejik işbirliği, müşteri temaslı toplantılar, satış ekibiyle temas ve iletişimin” ise gerekli olduğunu kaydetti. Demir, “İnsan kaynakları” birimlerinin de kaos dönemlerinde “ Ücret artışları, ofis alanı genişletilmesi, şirket çapında toplantı ve organizasyonlar, terfiler, anahtar ve yetenekli elemanların işten çıkartılması” yoluna gidilmemesini sözlerine ekledi.