Kapıkaya Kanyonu, Yerköprü Mesire yeri, tarihi Varda köprüsü gibi eko turizm açısından bir çok tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barından Adana’nın Karaisalı ilçe belediyesi turizmde hedef büyüttü.

Karaisalı, sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında turizm sayesinde üst sıralara çıkmayı hedefledi.Çukurova’nın Kuzeyinde yer alan Karaisalı, coğrafi konum ve doğal yapısıyla tarımsal üretime, hayvancılığa ve ormancılığa oldukça elverişli bir ilçe. Halkın büyük bir kısmı geçimini tarımdan sağladığı Karaisalı, ırmak ve orman zengini konumunda. İlçe merkezinden hangi yöne doğru giderseniz gidin sonunda mutlaka bir doğa harikasıyla karşılaşılıyor. Bir tarafta Toros Dağları, bir tarafta Çukurova, Kızıldağ ve Kaltak yaylaları tüm Adana’ya kışlak olmuş durumda. Bir yanda Gökçe Göl, Kapıkaya Kanyonu, Etekli Keçi Kalesi, Yerköprü gibi doğal güzelliklerin yanında Büyük Roma Şehri Midilli’den kalma çeşitli tarihi eserler, misafirlerini ağırlıyor.

Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Aslan, ilçenin en önemli sorununun 1950’lerde beri süregelen ve doğa turizmi açısından kendileri açısından çok önemli olan Pozantı ilçesi yolunun açılması olduğunu belirterek, "Pozantı ilçesiyle bir bağlantı yolu 1950’lerden beri süregelen bir rüyadır. Rahmetli Adnan Menderes’in başlattığı proje, Kapıkaya Kanyonundan Pozantı’ya ulaşmak amacı ile yarmalar açarak ilerledi, ancak yol çalışmaları devam etmedi. Karaisalı Belediyesinin Karayolları nezdinde yaptığı başvurular ve kendi çabası ile yaptığı çalışmalar da bugüne kadar sonuç vermedi. 2012 yılında Karaisalı ile Pozantı arasında 2 km’lik yol tamamladı, 2013 yılı içinde ise 4 km yol daha yapıldı. 2014 yılı için planlanan çalışma 4 km yol ve köprü çalışmaları olacaktı. Yine 2014 yılı sonunda Karaisalı, Pozantı’ya bağlanmış olacak denilmişti. Ama gerçekleşmedi. Bu yolun Karaisalı’nın Pozantı’ya bağlanmasının yanı sıra, doğa turizmi açısından çok büyük öneme sahip olacak" dedi.

Karaisalı’nın Eko turizm noktasında atılım içinde olduğunu ve bu konuda büyük bir zenginliğe sahip olduğunu anlatan Aslan, ‘’Eko turizm uygulamaları, trekking, dağcılık yamaç paraşütü, balon, doğal hayat, çevre ve ekonomi boyutuna da Karaisalı‘ya katkı sağlayacaktır’’ diye konuştu.

KAPIKAYA KANYONU TURİZMİN START ALDIĞI YÜRÜYÜŞ PARKURU OLDU

Karaisalı’nın unutulan değeri olan Kapıkaya Kanyonu’nun, Adana Turizminin start aldığı bir yürüyüş parkuru olduğunu ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Yapılan çalışma ile Kanyon, doğaseverlerin düzenli uğrak yeri olmuştur. Kolaylaştırılmış parkur, bazı çalışmalarla da güvenli hale getirildi. Kanyonun girişi, şelale mevki ve Yerköprü’ye bağlanması, insanların huzurlu bir doğa yürüyüşü yapmasını sağlıyor. Yapılan incelemeler sırasında parkurdaki misafir sayısının her geçen gün daha fazla olduğunu görüyor, bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Yerköprü mesire yeri, Kapıkaya Kanyonu yürüyüş parkuru ve yapımına başlanacak Varda Köprü’sü seyir alanı düzenleme çalışması, birer eko turizm altyapısı olacaktır.

Kapıkaya Kanyonu, yürüyüş parkuru olarak düzenlendi. Giriş kısmına bir ahşap bina yapıldı. Bina misafirlerin ihtiyaçları düşünülerek yapıldı. Kanyonun içine doğaseverlerin yürüyüş sırasında uçurma düşmemeleri için dört yüz metre boyunca güvenlik amaçlı olarak korkuluk yaptık.

Kanyonda bazı kesimlerde daralan yol doğal yapıya zarar verilmeden genişletildi. Üç dört metrelik köprülerle yürüyüş daha güvenli ve kolay kılındı.

Çeşitli doğa sporlarına ev sahibi olacak Yerköprü-Kapıkaya Kanyonu yürüyüş parkuruna on altı metrelik köprü ile bağlandı. Artık suya batmadan, atlamadan, zıplamadan Yerköprü ’den yürüyüş yaparak geçilmektedir. Kanyon da doğaseverler için bir dinlenme alanı da oluşturduk. Kanyonun ortasında Şelaleyi karşıdan gören mescidine kadar düşünülmüş bir ahşap yapı yer alıyor. Turizm de hedefini büyüten Karaisalı’da bu çalışmalar önemli sonuçlar doğuracak.

Yerköprü ve Kanyon yatırımı, Karaisalı’da ekolojik turizmin gelişmesine yönelik olarak yapıldı. İlçenin gelir kaynaklarının çeşitlenmesi için turizme alt yapı anlamında önemli bir adım atılmış oldu. Tanıtımının iyi yapılması ve kaliteli hizmet üretilmesi durumunda yerli ve yabancı turistlerin Karaisalı’ya zaman ayırmamaları içten bile değil. Yörede yaşayan herkesin projenin korunmasına ve geliştirilmesine katkısı olabilir. Ortaya çıkan eserin korunması ve her ortamda anlatılması gerekmektedir. Sanal ortamda fotoğraf ve bilgi paylaşılması ile Kapıkaya Yürüyüş Parkurunun ve Yerköprü mesire yerinin doğaseverlerin ilgisini çekmektedir.

Kapıkaya Kanyonu’nda eko turizm amaçlı yapılan yatırım, Yerköprü’nün yeniden düzenlenmesi ve İlçemizde henüz el değmemiş akarsu vadileri, mağaralar değerlendirilmelidir. Ekolojik değerlerin, tarihi eserler gibi önem arz etmesi ve nihayet somutlaştırılarak turizm faaliyetlerine konu edilmesi gereklidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ülkemizde eko turizm için uygun yöreleri belirlerken, Karaisalı İlçesini de kayda almış ve yöremizin ekonomik kalkınmasında ekolojik turizmin lokomotif olacağını tespit etmiştir.

Bölgemizde gelir kaynaklarının çoğaltılması, ekonominin turizm yoluyla büyütülmesi şart. Biz bu büyüme yolunu turizmde gördük. İnanıyoruz ki buna alt yapı olacak fiziksel tesis durumunu gerçekleştirdi. Yapılan tesislerin yeterli olduğu düşünülemez. Karaisalı’nın sınavı bu tesisleri ve gelen turistleri en iyi şekilde ağırlamaktır. Bu sınavın verilmesi durumunda gelir kaynaklarımızın çeşitlenmesi, ekonomimizin büyümesi sağlanmış olacaktır. Karaisalı’nın sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması, önümüzdeki dönemde üst basamaklara ekolojik turizm üzerinden çıkacaktır."