Adana Sanayi Odası ve Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, ticaret politikası önlemleri ve haksız ithalat konusunda sanayiciler bilgilendirildi.

“Ticaret Politikası Önlemleri ve Haksız İthalat” konulu seminerin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, İthalat Genel Müdürlüğü’nün ticaret politikası savunma araçlarıyla yerli üretimin ve sanayinin haksız ithalata karşı korunmasında önemli işlere imza attığını söyledi. Tekstilden, demir çeliğe, kibritten beyaz eşya üretimine kadar geniş ürün grubunda başarılı çalışmalar gerçekleştirildiğini vurgulayan Kıvanç, özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde üç yıl önce konulan ek vergi ile Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün adeta ipin ucundan kurtarıldığını ifade etti.

Uygulanan önlemlerle, sadece tekstil ve konfeksiyon sektöründe son 3 yılda 18 milyar TL’nin üzerinde yatırım teşvik belgesi alındığını, 178 bin kişinin istihdam edildiğini, hazineye 1 milyar 840 milyon dolar gümrük vergi geliri sağlandığını, SGK’ya da 1 milyar 500 milyon lira prim ve ödeme yapıldığını bildiren Kıvanç, “Dış ticaret, istihdam ve yatırım anlamında elde edilen bu rakamlar, bizleri haklı çıkardığı gibi, eşit şartlar altında ülkemizin her türlü ülke ile rekabet edebileceğini açık şekilde göstermiştir” dedi.

ÇETİNKAYIŞ: "ÖNEMLİ ÖNLEMLER VAR"

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Erkan Çetinkayış, ticari savunma araçlarının sanayiciler tarafından daha iyi anlaşılması ve bu araçlardan etkin bir şekilde yararlanmalarının sağlanması için bilgilendirmenin yapıldığını bildirdi.

Gümrük Birliği anlaşması gereğince, sanayi ürünlerinde Avrupa Birliği ülkelerine karşı sıfırlanan gümrük vergi oranlarının, AB dış ticaret politikasına uyum zorunluluğu nedeniyle belirli bazı ülkelere de oldukça düşük oranlarda uygulandığını hatırlatan Çetinkayış, “Ülkemizde ithalat aşamasında halen yoğun olarak kullanılmakta olan dahilde işleme rejimi ve tarife kontenjanları da dikkate alındığında, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nden daha liberal bir politika uygulamakta olduğunu, ortalama gümrük vergi oranının yüzde 1,5 seviyelerinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin uluslararası anlaşmaların verdiği yetkiyle ticaret politikası savunma araçlarını en iyi şekilde kullanan ülkeler arasında yer aldığını belirten Çetinkayış, koruma önlemlerinde dünya üçüncüsü, damping önlemlerinde ise dünya yedincisi olduğunu bildirdi. Çetinkayış, “Damping, sübvansiyon, korunma ve gözetim uygulamaları, önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı önemli önlemlerimiz bulunmaktadır. Bu ticaret politikası savunma araçları, sanayicilerimizi haksız ithalatın olumsuz etkilerine karşı korumaktadır” görüşünü dile getirdi.

Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü İzleme Dairesi Başkanı Alper Tokgözlü ve Dış Ticaret Uzmanları Betül Sinantorunu, Abdullah Yavuz Türker ve Halil Öztürk tarafından sanayicilere, “Damping ve Sübvansiyona Karşı Önlemler”, “Korunma Önlemleri ve Gözetim Uygulamaları”, “Önlemlerin Etkisiz Kılınmasına Karşı Alınan Önlemler”, “Bazı Tekstil ve Konfeksiyon Eşyası İthalatında Kayda Alma” ve “Azo Boyar Denetimine İlişkin Uygulama” ile ilgili bilgiler verildi.