Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Sarıçam Gençlik Merkezi’nde Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yıldönümü’nde, şehit olan kahramanların anısına “Donan Tarih” adlı bir anma programı düzenlendi.

Programın sunumunu, Rus arşivlerinde bulunan Sarıkamış görüntüleri eşliğinde tarih dersi öğretmeni Muhammed Doğan yaptı ve Sarıkamış Harekatının sebepleriyle sonuçları hakkında bilgi verdi.

Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Ali Arslan, programa katılanlara; güneşin buz tuttuğu yerde, Sarıkamış’ta şehit olan bir Türk askerinin annesine yazdığı mektubunu paylaşarak duygu dolu anlar yaşattı. Allah-u Ekber Dağlarında şehit olan askerin mektubu şöyle:

“Ana sana bu mektubu Allah-u Ekber Dağı’nda yazıyorum. Galiba veda vakti geldi. Hakkını helal et anam, Elif kıza selamımı söyle. O cepheden bu cepheye atıldık. Aşk makamında bir türkümüz olmadı. Bu yüzden sevdamız gazi, aşkımız şehittir bizim. Elif kızın üstünden elim kalkmıştır gayrı. Hakkını helal etsin. Üzülme ana ağlama. Saruhanlı nere, Sarıkamış nere, deme. Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa bir adam, Saruhanlı için nasıl yaşar? Her seher vakti, secde aydınlığındaki ak alnını öptüğümü bil, ama beni öldü bilme. Ne diyor yunus baba, ’ölürse ten ölür canlar ölesi değil’ ana."

Mehmet Ali Arslan, Sarıkamış ruhunun çok derin olduğunu belirterek,canını vatana adamanın böyle bir şey olduğunu kaydetti. Arslan, Allah’ın tüm Türk evlatlarına böyle bir ruh hali nasip etmesini diledi. Arslan, konuşmasını, “Vatan için can veren tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Vatanın bir karış toprağı için bile, her zaman her yerde canımızı feda etmeye hazırız” diyerek bitirdi.

Program sonunda katılımcılara, Sarıkamış’ta şehit düşen ve gazi olan askerlerin azığı zeytin ve ekmek ikram edildi.