Adana’da, asgari ücrete yapılacak zam oranını yetersiz bulan işçiler, asgari ücretin net bin 800 TL olarak düzenlenmesi için yürüyüş yapıp, bildiri dağıttı.

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği önünde toplanan sendikalı işçiler, ellerinde çeşitli dövizlerle slogan atıp İnönü Parkı’na yürüdü. Grup adına basın açıklamasını okuyan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Arslan, 2015 yılı Aralık ayı içerisinde belirlenecek olan asgari ücret zammının yüzde 3+3 olarak açıklandığını ve işçilere günlük 1 TL civarında zammın uygun görüldüğünü söyledi.

Kişi başına düşen milli gelirin 2014 yılı itibariyle aylık bin 800 TL’yi aştığını belirten Kemal Arslan, “Biz işçiler 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece birini talep ediyoruz. En azından yaşamak için buna ihtiyacımız var. Ve soruyoruz, hanemizin payına düşen aylık en az 7 bin 200 liramız nerede? Asgari ücret net, çünkü Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçen yıla göre neredeyse 2 katına çıkarıldı. Ülkede bu değerleri üretenler için daha düşük bir artış kabul edilemez. Asgari ücret artış oranı Cumhurbaşkanlığı bütçesinin artış oranına eşitlenmelidir” diye konuştu.

4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırının 3 bin 500 - 4 bin TL civarında olduğunu vurgulayan Kemal Arslan, “Asgari ücret için belirlenmesi gereken gerçek tutar aslında budur. Yoksulluğa mahkum eden ücrete asgari ücret denmez. İki kişi çalışmamıza rağmen çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için bin 800 TL şarttır. Öte yandan, Türkiye’de eğitimden sağlığa her şey paralı hale gelmiştir. Eskiden parasız olan kamusal hizmetler paralı hale gelmiş ve giderek daha pahalı olmuştur. Bu nedenle biz ‘Sosyal Haklar Şart’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından grup, yoldan geçenlere bildiri dağıtarak eylemini tamamladı.