Adana Büyükşehir Kent Konseyi Genel Kurulu’na katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kent Konseyleri’nin, kamuda demokratik kültürle seçilmiş yöneticilerin sivil platformla diyaloğunu tesis etmek üzere kurulduğunu belirtti.Sözlü, “Kent Konseyleri bu zemini güçlendirmek isteyen ve gerçekten katılımcı bir demokrasiyi oluşturmaya yönelik oluşumlardır” dedi.

Türkiye’nin demokrasisini kökleştirme yönünde yıllardır büyük mücadele verdiğini ve Cumhuriyet döneminde bir çok yeniliğe imza attığını hatırlatan Başkan Sözlü, “Kent Konseyleri de son dönemde bu manada hayatlarımıza girmiş ve toplumun sivil yapılanmasıyla, resmi makamlar arasında bir köprü, sağlam zemin oluşturma ve toplumun her sosyal katmanından yönetime katkı konulması amacıyla faaliyet gösteren yapılanmalardır. Bu katkı; şehircilik söz konusuysa şehirdedir, eğitim kesintiye uğradıysa eğitimdedir. En azından dikkat çekilir, farkındalık oluşturulur. Biz bu toplumun temsilcileri olarak, temsil ettiğimiz kurumlar adına böyle bir farkındalığı arzu ediyoruz. Kent Konseyi’nde böyle bir misyon var” diye konuştu.

"PETROLÜ DEĞİL, DEMOKRASİSİ OLAN ZENGİN

Göreve talip olurken, seçim meydanlarında sıkça, katılımcı ve şeffaf belediyecilik ifadelerini kullandıklarını anlatan eden Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Cumhuriyetimizin, demokrasimizin kökleşmesi ve bu yolda Adana’nın en önde gelen şehir olması bizim yegane hedefimiz olacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ülkelerinde köklü demokrasiyi tesis edenler mi daha zengindir, kömürü, petrolü, gazı olanlar mı daha zengindir? Bunu yanı başımızdaki coğrafya ile, köklü demokrasiyi inşa eden, petrolü, gazı, kömürü olmayan fakat birbirlerine karşı saygısı, sevgisi olan, birbirlerinin hakkını gözeten, başkalarını ablukaya alınmadığı, diğerlerinin ezilmediği, ötelenmediği refah ülkelerini karşılaştırarak görebiliriz. Ortadoğu coğrafyasında heybetli, gösterişli liderler vardır, petrol de, gaz da, kömür de vardır ama hukuk ve demokrasiyi kökleştiremedikleri için orada bir sosyal barış hiç bir zaman temin edilememiştir, refah adası oluşturulamamıştır.”

Bu gerçekleri gözardı etmenin mümkün olmadığını kaydeden Başkan Sözlü, “Onun için yaşadığımız şehirde, Türkiye’ye örnek olacak şekilde köklü bir demokrasi, hukukun temel alındığı bir kolektif hayat hepimiz için vaçgeçilmez olmalıdır. Türkiye için de, şehrimiz Adana için de dönülmez bir yoldur bu” dedi.

ŞEHİRCİLİK İLKELERİNDEN TAVİZ VEREMEYİZ

Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin, kendisi, çocukları için Adana’da gelecek arayan insanların baş tacı olduğunu vurgulayan Başkan Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim de vazifemiz; Adana’da modern, kolektif hayatın yegane gereği olan şehircilik ilkelerini taviz vermeden uygulamaktır. Şehrimize gelen başımızın tacıdır. Kolektif hayatın, birlikte yaşamanın kuralları bellidir. Birlikte yaşamanın kurallarına hepimiz uymalıyız. Siz değerli hemşehrilerimize, sivil toplumun bütün katmanlarıyla, temsilcileriyle, Kent Konseyleri’nin kuruluş amacında, ruhunda olan o anlayışa riayet edeceğiz, Adana’da demokratik kültürü oluşturacağız. Engellilerimizden, eğitim açısından dezavantajlı kesimlerimize kadar, Adana’nın modern şehircilik konusunda yaşadığı zafiyetlerle ilgili sorunlara değin her şeyi dikkate alacağız ve inşallah Adana’da sosyal barışı temin edeceğiz.”

"ADANA’DA ARTIK KAVGA ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ"

Göreve geldikten sonra Adana’da birlikteliğin sağlanması için önemli çaba harcadıklarının altını çizen Başkan Hüseyin Sözlü, “Adana’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, meslek odalarının örgütlenmeleri bilirler ki; 30 Mart’tan bu zamana kadar Adana’nın kaynaşması, şehirde entegrasyon sağlanması için çalışıyoruz. Meslek odalarının, derneklerimizin, vilayetin, siyasi parti temsilciliklerinin hepsiyle Adana’da bu birlikteliği temin etme, Adana’yı ortak bir paydada buluşturma konusunda büyük bir çabanın, büyük bir gayretin içindeyiz ve Adana’da hakikaten huzur barış iklimi noktasında önemli adımlar atılmıştır. Bu şekilde sürdürürsek inşallah Adanamız önemli başarılara imza atacaktır. Adana’nın sorunları uzun sayılabilecek bir sürede oluştu ve bir anda sihirli bir değnekle düzelmez fakat o kadar uzun da bekletmeyeceğiz hemşehrilerimizi. Adana’yı inşallah hedefi, rotası olan, büyük projelerini de yakında hayata geçiren bir şehir olarak göreceksiniz. Yaşanılası, imrenilen, tercih edilen, büyüyen, gelişen bir şehir, siz değerli hemşehrilerimizin katkısıyla, bizler tarafından hayata geçirilecek.

Adana’da artık kavga, çatışma arzu etmiyoruz. Kentte, birlik-beraberlik, dayanışma kültürünün yerleşmesini istiyoruz. Biz Adana’da sosyal barışı, demokratikleşmeyi kökleştirip, siz değerli hemşehrilerimize hizmeti, söz verdiğimiz gibi sunmak üzere, heyecanımızı eksiltmeden, sizlere layık olmak adına çok çalışacağız” şeklinde konuştu.

Başkan Sözlü, Kent Konseyi Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını diledi ve şehit ailelerinin de Kent Konseyi ve Belediye tarafından el üzerinde tutulacağı bir zemin oluşturulacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti.