Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, "Nüfusların yaşlanması, yaşlı insanların engelli hale gelme riskinin daha yüksek olması ile birlikte diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve akıl sağlığı bozuklukları gibi kronik sağlık sorunlarının küresel olarak artış göstermesi; engelliliğin artma nedenleri olacaktır" dedi.

Sürenler, Adana Riva Otel’de düzenlenen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün eşi Zeynep Sözlü, Adana Kent Konseyi yöneticileri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasında, engeli olmayan insanlara kıyasla engelli insanlar daha kötü sağlık durumuna, daha düşük eğitim başarısı ve iktisadi katılıma; daha yüksek yoksulluk oranlarına sahip olduğunu ifade etti. Sürenler, “Birçoğumuzun varlığına alıştığı sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme gibi hizmetlere erişimde engelli insanların bariyerlerle karşılaşıyor olması; daha az avantajlı toplumlar haline gelmemize sebep olmaktadır. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. 1992 yılında BM tarafından alınan kararla ilan edilen bu özel gün, bugün 22 yaşında. Engellilerin toplumsal hayata katılımlarıyla sahip oldukları büyük potansiyeli ortaya çıkarmak için koşmak yerine kaplumbağa hızıyla gidilen 22 koca yıl. Sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim, ve istihdama erişimleri reddedilen ve başarılı olmaları için hiçbir zaman şans tanınmayan milyonlarca engelliyi dünya genelindeki hükümetler ve yöneticiler artık görmezden gelemezler. Artık küresel ulusal ve yerel düzeylerde eyleme geçilmesi gerekmektedir” dedi.

ÖNLEMLER SON DERECE YETERSİZDİR

Engelli Haklarına İlişkin BM Sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden birisi olan Türkiye’de 5378 sayılı “özürlüler yasası” 2005 yılında kabul edilmiş. Yasa gereği ülkedeki tüm kamu ve özel kurumlara her anlamda erişilebilirliğin sağlanması için 7 yıllık süre verilmiş olsa 2012 yılındaki genelge ile erişilebilirlik hükmünün uygulanması 2015 yılı Temmuz ayına kalmıştır. Dünya genelindeki gelişmiş ülkelerin çoğundan daha donanımlı ve genişletilmiş bir engelli yasasına sahip o ülkemizde en büyük sorun uygulamalardaki aksaklıklar ve yaptırım eksiğidir. Engelli park yerine aracını park eden sürücünün, engelli öğrenciyi sınıfında istemeyen öğretmenin, engelliyi istihdam etmeyen işverenin, rampası olmayan hastanenin, engelli tuvaleti olmayan okulun uygulanacak cezadan çekinmesi için caydırıcı önlemler son derece yetersizdir”

ENGELLİ YOL HARİTASI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Sürenler, şöyle devam etti:

“Çocuklarımızın hayatını zorlaştıran bütün mimari engellerin kalktığı, rampaların belirli bir standarda göre temiz ve düzgün yapıldığı, her binada tekerlekli sandalyenin sığabileceği genişlikte asansörlerin olduğu, dükkan girişlerinde kalın basamakların bulunmadığı bir şehirde yaşama hayallerini sahiplenmeliyiz. Çocuklarımızın farklılıklarına rağmen tüm hemşehrileriyle aynı haklara sahip olduğu ve “Eşitlik” bilincine sahip, duyarlı, ayırmak yerine birleştiren insanlarla yaşama hayalini sahiplenmeliyiz. Çocuklarımızın göremeyen, duyamayan, yürüyemeyen her insanın rahatça dolaşabildiği, sokakları özgürlük kokan şehir hayalini sahiplenmeliyiz. Çocuklarımızın, kendinden farklı olana acıyarak veya yadırgayarak bakmayan, kentlilere eşit şekilde hizmet eden, engellilerle ilgili her türlü sorunu bilen ve çözmeye yönelik projeler üreten aktif yönetim kadrolarının bulunduğu bir şehirde yaşama hayalini sahiplenmeliyiz. Çocuklarımızın, eğitim, istihdam ve sosyal yaşama olanaklarına zorlanmadan kavuşabileceği bir şehirde yaşama hayallerini sahiplenmeliyiz. Çocuklarımız engelleriyle dünyaya geldikleri andan itibaren yan yana yürüyeceğimiz, her alanda destekleneceğimiz, geliştiren ve kucaklayan danışma evi hayalini kurmalıyız. Çocuklarımızın yeteneklerine göre faaliyet gösterecekleri, keyifli hobiler edinecekleri, kültür ve sanatla iç içe, ”Biz Gittikten Sonra Çocuğum Ne Olacak?” diye düşünmeyeceğimiz tam donanımlı yaşam evleri hayalini kurmalıyız. Bu hayaller doğrultusunda, bugün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, hepimizin yol haritalarını tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir.”

Sürenler, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün desteklediği Aile Danışma Merkezi, Engelli Birey İstihdamına yönelik Korumalı İşyeri ve Yumurtalık Sahilinde Engelsiz Plaj projelerinin planlandığını da kaydetti.

ZEYNEP SÖZLÜ, “EĞİTİME ÇOCUKTAN BAŞLAMAK LAZIM”

Engelli bireylerin karşılaştığı zorlukları kısa bir film haline getirilerek, ücretsiz olarak onların görmelerini sağlamanın daha yararlı olacağını belirten Zeynep Sözlü, “Engellinin ne hissettiğini, yaşamdan ne beklediğini ancak yaşan anlar. Engelli rampası uygulanmış konutlarda, iniş çıkışı olan kaldırımların kullanımını gösteren filmler etkili olabilir. Genç engelli bireyler filmi izleyip, empati kurabilir. Bu konuda toplumu eğitmek lazım. Eğitime çocuktan başlamak lazım. Organ bağışı konularında başarı bu anlatımlarla başarılı olunmuştur. Yaşatırsak daha iyi anlarlar diye düşünüyorum” dedi.

Adana BARO Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’de engellilerinin sorununun sadece özel günlere indirgenip, popülariteyle birlikte yürütülemeyecek kadar ağır bir konu olduğunu, 8.5 milyon insanı ilgilendirdiğini, engelli ayrımcılığına son verilmesi gerektiğini söyleyerek kanun maddelerinde yer alan hükümlerden bahsetti.