Şakirpaşa Konağı, Çukurova bölgesiyle ilgili tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin envanterinin tutulduğu bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezin açılışı 16 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilecek.

Taşınmaz kültür varlığı olarak adlandırılan Tarihi Şakirpaşa Konağı’nın restorasyonuyla ilgili proje Adana Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanlığı’nca, Çukurova Kalkınma Ajansı’na proje olarak sunuldu ve destek aldı. Toplam 1 milyon 101 bin liralık restorasyon maliyetinin 713 bin lirası Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. 386 bin liralık bölümünü ise Adana Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Restorasyon işlemi 10 ayda tamamlandı. Tarihi konak, Çukurova Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Merkezi ismiyle hizmet verecek. Merkezin açılışı 16 Aralık 2014 günü saat 11.00’de yapılacak.

ŞAKİRPAŞA KONAĞININ ÖNEMİ

Osmanlı son dönem sivil mimarisinin tipik bir örneği olan Şakirpaşa Konağı’nın, dönemin Adana Valisi Şakirpaşa tarafından ikamet amaçlı yaptırıldı. Şakirpaşa 1888-1890 yılları arasında valilik yaptı. Eski Adana’nın batı tarafında "Hacı Seyit’in Bağı" denilen mevkide yaptırılan konak, iki katlı ahşap ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş olup, ahşap malzemeleri ile dikkat çekiyordu. Şakirpaşa şehrin bu kenarına konak yaptırdıktan sonra, yakınında bir tren istasyonu yapılmış ve böylece Şakirpaşa Mahallesi oluşmuştur. Konağın geniş bahçesi olduğu, etrafının yüksek tel veya duvarla çevrili olduğu, bahçesindeki su kuyusundan rüzgar gülü ile su çıkarıldığı anlatılmaktadır.

“BU MİLLET ESİR OLMAYACAK”

Konağın mimari özellikleri yanında tarihte oynadığı rol daha önemlidir. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın "Milli Mücadele" fikrine yönelmesine Şakirpaşa Konağı tanıklık etmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığı günlerde Adana’da bulunan Mustafa Kemal Paşa, ateşkes hükümlerinin tehlikesini ve gelmekte olan buhranlı günleri ilk bu şehirde görmüştü. Mustafa Kemal Paşa Adana’nın ileri gelenleriyle yaptığı görüşmelerde, milli mücadele için hazırlıklı olunması gerektiğini anlatmış, Adanalıların vatan uğrunda ölmeye kararlı olduklarını görmüştü.

İşte böyle tarihi görüşmelerden biri de 8 Kasım 1918’de, o dönemde mülkiyeti Aliye Hanım’a (Yerdelen) ait olan Şakirpaşa Konağı’nda yapıldı. Toplantıda Adana askeri erkanı ile Adana eşrafından oluşan kalabalık bir heyet, işgaller ve memleketin geleceğini konuştular. Mustafa Kemal Paşa bu konakta Adana ve Çukurova’nın işgal edileceğini, dolayısıyla gerekli önlemlerin alınmasını, kendisinin de her türlü desteği yapacağını belirtti. Heyette bulunan Adanalıların vatanını savunmak uğrundaki coşkusunu gören Mustafa Kemal Paşa tarihi kararını bu konakta "Şakirpaşa Konağı’nda" verdi, "Evet evet. Bu topraklarda düşman çizmesi gezemeyecek ve bu Millet esir olmayacak."