Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) katılımıyla; Polonya’ya yönelik olarak düzenlenen Ticaret Heyeti ziyaretinde iki ülke arasında ticari ve yatırım ilişkilerinin tesis edilebilmesine yönelik önemli adımlar atıldı.

Lubnin Ticaret ve Sanayi Odası’nın daveti üzerine, Adana, Mersin, Gaziantep ve Tarsus’tan işadamlarının katılımlarıyla yapılan Ticaret Heyeti ziyaretinde, Polonya’nın en büyük dünyanın ise kendi alanlarında önde gelen firmalarında incelemelerde bulunulurken, yatırım ve işbirliği yapılabilecek sektörlerle ilgili ikili görüşmeler de gerçekleştirildi.

Türk Heyeti’nin ziyareti sırasında Lubnin Bilim ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen ve Polonyalı firma temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliği konuları kapsamlı olarak ele alındı.

Toplantıya, eyalet sistemi benzeri toplam 18 bölgeye ayrılarak yönetilen Polonya’nın Lubnin Voyvodalığı’nın en üst düzeydeki yetkilisi olan Başkan Slawomir Sosnowski de katıldı. Konuşmasında Türk Heyeti’ni ülkelerinde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Slawomir Sosnowski, “Bu toplantının her iki ülke ve bölgelerimiz arasında önemli yatırım ve işbirliklerinin başlaması bakımından son derece yararlı olacağına inanıyorum. Türk işadamlarının Lubnin’de yapacakları yatırımları her zaman destekleyeceğimizi ifade etmek isterim. Polonya’nın bir Avrupa Birliği ülkesi olmasından kaynaklanan avantajların Türk firmaları tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine, özellikle Lubnin’de yapacakları yatırımların kendilerine AB ülkeleri pazarlarının yanı sıra; sınır komşularımız Ukrayna ve Belarus pazarlarına girebilmelerine de imkan yaratacağını vurgulamak isterim” dedi.

Lubnin Voyvodalığı Ekonomi ve Yenilikçilik Departmanı Yöneticisi Arthur Habza da, bölgelerinin başta tarım alet ve makinaları olmak üzere otomotiv, gıda ve internet teknolojileri alanında hızlı bir gelişme gösterdiğini vurguladı. Habza, “Lubnin Voyvodalığı olarak dünyaya açılan bir bölgeyiz. Sizlere bölgemizin bu yöndeki tüm imkanları sunmanın yanında, önünüzdeki tüm engelleri kaldırarak iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Arthur Habza, Lubnin’de 2007 yılında faaliyete geçen Özel Ekonomi Bölgesi’nin yatırımcılara birçok açıdan avantajlar sunduğunu, Türk yatırımcıların bu bölgede gerçekleştirecekleri yatırımların teşvik ve vergi avantajları bakımından son derece önemli avantajlara sahip olacağını kaydetti.

Lubnin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dariusz Jedlina da, bu ziyaretle Polonya’nın Lubnin Bölgesi ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi arasında ticari yatırım ve işbirliğinin geliştirilebilmesine yönelik ilk adımın atıldığını, bundan sonraki süreçte düzenlenecek karşılıklı ziyaretlerle daha somut sonuçların alınabileceğini kaydetti.

Lubnin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Marcin Tatara da, her iki ülke arasında değerlendirilemeyen önemli bir potansiyel bulunduğuna inandıklarını, bu potansiyeli harekete geçirmek adına Lubnin Voyvodalığı olarak hedef pazar olarak belirledikleri Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi ile yatırım ve işbirliği alanlarını değerlendirmeye aldıklarını söyledi.

Türk Heyeti adına Polonya’nın Mersin Fahri Konsolosu Jan Taşçı, Gaziantep Fahri Konsolos Adayı Melike Ersoy Yüksel ile Lubnin Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Yetkilisi Bahtiyar Zeynep Öztekin’in; Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi’nin stratejik konumu ve önemi, ulaşım, yatırım, ticaret ve işbirliği potansiyeli üzerine yaptıkları konuşmaların ardından Türk ve Polonyalı firmalar arasında iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Adana ABİGEM Direktörü Tolga Yanar ile Dış Ticaret Uzmanı Kemal Tan’ın da katılarak Polonyalı firmalarla yoğun ikili görüşmeler gerçekleştirdikleri toplantının ardından, Lubnin Voyvodalığı tarafından Türk Heyeti onuruna bir akşam yemeği verildi. Yemek sırasında düzenlenen törenle, 2014 yılında Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümünün kutlanması anısına hazırlanan madalyalar Lubnin Voyvodalığı Ekonomi ve Yenilikçilik Departmanı Yöneticisi Arthur Habza tarafından; Polonya’nın Mersin Fahri Konsolosu Jan Taşçı, Gaziantep Fahri Konsolos Adayı Melike Ersoy Yüksel ile Lubnin Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Yetkilisi Bahtiyar Zeynep Öztekin’e sunuldu.