İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Kentsel Dönüşüm Komisyonu ile rant odaklı değil toplumsal çıkara dayalı bir kentsel dönüşüm için başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.

Daha önce riskli alan ilan edilen mahallelerin muhtarları, belediye meclis üyeleri ve konuya dair sosyolojik araştırmaları olan akademisyenlerle görüşen komisyon, kentsel dönüşüm kapsamındaki mahalleleri ziyaret etmeye başladı. Çoğunluğunu emekli ve dar gelirli vatandaşların oluşturduğu Belediye Evleri mahallesini ziyaret eden komisyon Başkanı Mustafa Çampınarı, İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak ve İMO Adana Şube basın yayın görevlisi Jale Artun, mahalle muhtarı Yemliha Yücel ve mahalle sakinleri ile görüştü.

BURADA KALMAK İSTİYORLAR

Mahallede kentsel dönüşüme ilişkin öne çıkan en önemli sorun mahalle sakinlerinin kentsel dönüşümün kapsamı ve nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilmemiş olması. Kendilerini neyin beklediğini bilmeyen mahalle sakinlerinden Mehmet Algın, Çukurova Belediyesi’nin kendilerine proje ile ilgili hiçbir bilgi vermediğini belirterek dönüşüm olacaksa da mahallelerinde kalmak istediklerini söyledi. Mahalle sakinleri yıllarca beraber yaşadıkları, gençler birlikte büyüdükleri komşularından ayrılmak istemiyor.

Mahallelinin bir diğer korkusu da borçlandırılmak. Yıllarca taksit ödeyerek ev sahibi olan vatandaşlar yeniden borç yükü altına girmek istemiyor. Emekli olduğu halde yumurta satarak bütçesine katkıda bulunan Algın, “Buradaki insanların çoğu emekli. Burası Turgut Özal Bulvarı gibi olacak diyorlar. Bizim bu evlere gücümüz yetmez. Biz borçlandırılmadan kentsel dönüşüm yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümde kiracıların da düşünülmesi gerektiğini anlatan bir başka mahalle sakini “Evler yenilenince biz ne olacağız? Aynı kirayı vererek bu mahallede oturabilecek miyiz? Hiç sanmıyorum. Daha uzaklara, daha kötü koşullara geçmek zorunda kalacağız. Yoksul vatandaşı düşünen yok. Yoksul vatandaş için düşük bedelli ev niye yapmazlar. Müteahhitlerin karından biraz kıssalar bunu yapabilirler” dedi.

PROJE GİZLENİYOR

Mahalle sakinleri, İnşaat Mühendisleri Odasının sorunlarına gösterdiği ilgiden ötürü memnuniyetlerini dile getirerek en temel problemleri olarak proje ile ilgili olarak bilgilendirilmemekten yakındılar.

İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak, daha önceki uygulamalardan bahsederek, kentsel dönüşümde asıl amacın insanların daha sağlıklı evlerde yaşamasını sağlamak, sosyal ve çevresel gelişimin sağlandığı, mahallelilik kavramının korunduğu bir değişim sürecini yaratmak olması gerektiğini vurguladı. Çak, “ Belki sizin evinizden daha değerli evler yapılacaktır. Bu durumda farkı size ödetmek isteyeceklerdir” diyerek vatandaşın hak kaybına uğramaması için İMO olarak teknik bilgilerini vatandaşa sunacaklarını söyledi.

Komisyon başkanı Mustafa Çampınarı da, Oda olarak amaçlarının Adana’da sürdürülmekte olan Kentsel dönüşüm faaliyetlerinde vatandaşın barınma hakkının korunması için duyarlılık geliştirilmesini yönünde adımlar atılmasını sağlamak olduğunu söyleyerek projenin açıklanmaması üzerinde durdu.

Mahalleye ne yapılmak istediği bilindiği takdirde daha net olabileceklerini söyleyen Çampınarı, vatandaşın birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.