Vali Murat Koca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Vali Koca yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “ Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 03 Aralık günü, "Dünya Engelliler Günü" olarak kabul edilmektedir.

Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, teşhisten iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar genel bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir konudur. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de milyonlarca engelli insan bulunmaktadır.

Toplum içerisinde önemli bir nüfusu oluşturan engellilerin çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları devletimizin en önemli hedefidir. Bu nedenle devletimiz, engelli vatandaşlarımızın bakımı, sosyal çevreye uyumu, eğitimi, sağlık ve istihdamı gibi konularda çıkardığı yasaları uygulamaya koymuştur.

Bedensel engel, genellikle insanların kendi iradeleri dışında oluşan bir engellilik halidir. Toplumsal bir zarar oluşturmaz. Ancak insanların kendi iradeleri sonucu oluşan düşünce ve fikir engeli topluma her zaman zarar verici sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelmesiyle birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmelerinin ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini unutmamalıyız.

Engellilerimizin çağdaş bir toplumda, ayrım yapılmadan, toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için her alanda desteklenmeleri gerekmektedir. Onların yaşamdan mutlu olmaları, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içinde olmalıdır.

Bu anlayışla ilimiz genelinde hayata geçirdiğimiz, engelli vatandaşlarımızın kamu hizmet binalarına giriş ve çıkışlarını, kamu hizmeti almalarını kolaylaştırmayı  hedefleyen sosyal sorumluluk projeleri hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bunun yanı sıra ilimiz, engelli vatandaşlarımıza sağlık, eğitim, istihdam ve evde bakım gibi temel hizmetlerin sunumunda önemli mesafeler kat etmiştir.

Bu vesileyle unutmamak gerekir ki; engelli duruma düşmek, hiçbir zaman hayatın sonu olarak değerlendirilmemeli; okumaya, öğrenmeye, sosyal hayata katılmaya bir engel olarak görülmemelidir.

03 Aralık Dünya Engelliler Gününde, engellilerimizin toplumsal hayata katılım ve başarmak yolunda gösterdikleri gayretlerden büyük mutluluk duyduğumu belirterek; herkesi engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmaya davet ediyor, onlara sağlıklı, mutlu ve onurlu bir hayat diliyorum. ”dedi.



................

BAŞKAN UĞURLU: “ENGELLERİ HEP BİRLİKTE AŞIYORUZ”

Başkan Uğurlu’nun 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili bir açıklama yaparak tüm engelli vatandaşlarımızın gününü kutladı. Başkan Uğurlu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“İnsanların tamamının sağlıklı olması doğa gereği mümkün değildir. Mutlaka çeşitli dezavantajları olan engelliler bulunacaktır. Bu insanlarımızı topluma kazandırmak, katılımcı ve üreten insanlar haline getirmek bizlerin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Bunun da kamunun ve çeşitli alanlarda örgütlenmiş demokratik kuruluşların düzenlemeleri ve çalışmaları ile mümkün olacağı inancındayım.

Karaman Belediyesi olarak biz bu konuda elimizden gelen gayreti gösteriyor, çalışmalarımızda engelli vatandaşlarımızı düşünerek onların yaşamlarını kolaylaştıracak planlamalar yapıyoruz. Bunun yanında hizmete açtığımız Gönül Gözü Çayevi’nde; Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını başkalarına bağımlı olmadan sürdürmeleri de sağlamak için hem bir çalışma ortamı hem de vakit geçirip bir şeyler yiyip içebilecekleri bir mekân oluşturduk. Engelleri hep birlikte aşıyoruz.

Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Bu yönde atılacak her adım, engellilerimizin yaşamdan tat almalarını ve yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, bir gün değil her gün yanınızdayız diyerek selam ve sevgilerimi sunuyorum.”dedi.



......................


Sağlık-Sen Karaman Şube Başkanı İdris GÜNEŞ'in mesajı;
ENGELLİLERİN SOSYAL HAYATA ETKİN KATILIMI SAĞLANMALIDIR
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Sahip oldukları doğal engellerle mücadele etmeyi başarmış engelliler, halen siyasal, ekonomik ve sosyal hayatın eşit bireyleri olma mücadelesi için diğerlerinden daha fazla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Engellilerin nüfus içindeki işsizlik oranı Türkiye genelindeki işsizlik oranının çok üzerindedir. Sosyal imkanlara erişim onlar için daha yorucudur. 
Yapılan araştırmalar engelli nüfusun, halkın engelliye bakışından, medyada engellilerin muhtaç insanlar olarak yansıtılmasından rahatsız olduklarını, engellilere karşı toplumsal ilginin samimiyetine güven duymadıklarını ortaya koymaktadır.
Bunun yanı sıra engelli bireylerin ve ailelerinin toplumla bütünleşme sürecini; yoksulluk, eğitimsizlik, fiziksel şartların olumsuzluğu, özel hayata ilişkin sorunlar, işsizlik gibi nedenler geciktirmektedir. Özellikle toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı, engelli vatandaşlarımız açısından halen temel bir sorun olarak varlığını sürdürmekte, hatta diğer sorunlara da temel teşkil etmektedir.
Toplumsal duyarlılığı geliştirmenin yasalarla mümkün olmadığı bilinmelidir. Devletin yasa çıkartmanın ötesine de geçerek, engellilerin sosyal hayata katılımını en kolay biçimde sağlayacak tedbirleri alması ve denetim altında tutması gerekmektedir. Hükümet tarafından  2005-2010 yılları arasında uygulamaya konulan “Özürlülerin İstihdamı Eylem Planı” sonuçlarına göre engellilerin çalışma hayatına katılımı istenilen düzeye ulaşmamıştır.
Bu durumun ortaya çıkmasında bazı faktörler sebep olmaktadır.  İşyeri çalışma ortamında engelliler için fiziki şartların uygun olmaması, işverenin ya da kurum amirinin engelli çalışandan verim alamayacağını düşünmesi, çalışma ortamında diğer çalışanların engelli çalışanları kabul etmemesi gibi faktörler engelli çalışanlarımızın çalışma hayatında yer almalarının önüne geçebilmektedir. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmada yer alan bu sonuçlara göre engelli çalışanlarımızın çalışma hayatında karşılaştığı fiziki ve manevi olumsuzlukların ortadan kaldırılması için acilen düzenlemeler yapılmalıdır.
Engellilerimize her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da pozitif ayrımcılık yapılmalı, sosyal hayata etkin şekilde katılımlarını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Engelli çalışanlarımızın özlük hakları genişletilmeli, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında engelli çalışanlarımıza pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.
Bu düşüncelerle Sağlık-Sen olarak engelli vatandaşlarımızın, toplumsal hayatın üretken ve katılımcı bireyleri olarak yaşamlarını sürdürmelerinin en büyük dileğimiz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Yaşanan sorunların çözümü ve toplumsal duyarlılığın artırılması noktasında devletin daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz,''dedi.