Adıyaman’ın Besni ilçesi Köseceli Beldesi ve çevre köylerdeki Alevi ve Sünni vatandaşların geleneksel hale getirdiği 5. Geleneksel Sarraf Yolu Aşure Günü düzendi.

Köseceli Beldesi Tetirli Mahallesinde gerçekleştirilen Besni Haci Reşit Cami İmamı Nazif Canlı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Recep Gündoğan, "Bizler, Aliyyül Murtaza’nın, Fatımatüzzehra’nın ciğerparesi Hz. Hüseyin efendimizin ve Ehli Beyt’ten 72 masumun şehadete ulaştıkları Kerbela’nın acısını hissetmek ve hüznünü yaşamak için burada toplanmış bulunuyoruz. Kerbela’nın acısını hissediyor olmak ve hüznünü yaşamak, Kerbela şehitleri için gözyaşı dökmek elbette takdire şayandır. Ancak bugün bize düşen ortak görev, bu acıları bu hüzünleri bir daha yaşamamak için ondan ders ve ibret alarak birbirimize kenetlenmektir. Bu sene 5.sini düzenledikleri Sarraf yolu Aşure programının, birliğimiz beraberliğimiz için çok önemli bir gelenek olduğunu, bu geleneği sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Beşkoz Cem Vakfı Başkanı Cuma Dede ise konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı vererek, “Araya nifak tohumları ekmek isteyenler var. Biz 1400 senedir kardeşlik ve barış duyguları içerisinde hep birlikte yaşıyoruz. Ama bizleri rahat bırakmayan, bizlerin hep birlikte huzur içinde yaşamasını istemeyen bazı odak grupları var, bizleri birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Bunlara müsaade etmeyelim” dedi.

Adıyaman İl Müftü vekili Musa Çiftçi ise, aşurenin birlik ve beraberliği ifade ettiğini belirterek, “Kaynayan kazanın içerisinde aslında onlarca madde var. Bu maddelerin her biri toplum içindeki her bir bireyi işaret ediyor. Şunu görüyoruz ki beraber olduğunda bir değer ifade ediyor. Bu aşı oluşturan maddelerin güzelliği işte İslam toplumunun, yansımasıdır. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim kılsın. Aşure ikramı gibi merasimlerin birlik, beraberlik ve bütünlüğü sağlama amacıyla yapılan güzel etkinliklerdir” dedi.

Son olarak konuşan Alevi dedesi Ali Büyükşahin de, "Aşure Günü’nün hayırlara, birliğe ve beraberliğe vesile olmasını diliyorum. Aşure Günü programında büyük emeği geçen Prof. Dr. Recep Gündoğan ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Böyle günler birlik ve beraberlik günleridir” dedi.

Büyükşahin’in konuşmasının ardından, kendisinin yönettiği semah gösterisi yapıldı. Semah gösteriminin ardından, pişirilen aşure katılımcılara ikram edildi.

Etkinliğe Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Besni Kaymakamı Emrah Yılmaz, Adıyaman İl Müftü Vekili Musa Çiftçi, Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Gündoğan, Köseceli Belde Belediye Başkanı Mehmet Kurtulmuş, Adıyaman Alevi kanaat önderleri Ali Büyükşahin, Mehmet Ali Tutal, Mahmut Dolaş, Mehmet Merdanoğlu, Beşkoz Cem Vakfı Başkanı Cuma Dede, semah ekibi ve çok sayıda vatandaş katıldı.