Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, çadırkent dışında kalan Suriyeli vatandaşların kayıt altına alınacağını açıkladı.

Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman’da ki çadır kentte 10 bin civarında Suriyeli vatandaşın olduğunu, çadır kent dışında da 5 bin civarında Suriyeli olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Muhtarların yardımı ile güvenlik güçleri tarafından Suriyeli vatandaşların kayıt altına alınacağını belirten Vali Demirtaş şunları söyledi:

“Ülkelerinde meydana gelen iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye kitlesel olarak gelen Suriyeli yabancıların kayıt altına alma işlemleri İçişleri Bakanlığımızın ilgili genelgesi kapsamında 17 Kasım 2014 tarihine kadar bitirilmesi hedeflenmektedir.

İçişleri Bakanlığının 29 nolu genelgesi kapsamında Suriyeli yabancıların kayıt altına alınması gerek kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması gerek bu şahısların sağlık, eğitim, sosyal yardım ve benzeri hizmetlere erişimlerinin sağlanması açısından öncelikle ve hayati öneme haizdir. İlimizde Çadırkent dışında kalan Suriyeli yabancıların hizmet almak üzere iletişim kurdukları ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, belediyeler, muhtarlıklar gibi tüm kamu kurumlarına müracaat edenlerden yabancı tanıtım kartını veya kimliklerine ilişkin pasaport, ikamet izni ve benzeri resmi bir belgeyi ibraz edemeyenlerin anlaşılması durumunda derhal kolluk birimleriyle irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Acil Sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, kayıt işlemlerini tamamlamayan Suriyelilere sağlık, eğitim, sosyal yardım gibi hizmetler verilmeyecektir.

Ülkelerine geri dönüş yapmak isteyenler olduğunda öncelikle kayıtları kontrol edilecek kayıt altında bulunmayan Suriyelilerin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra ülkelerine geri dönüşleri sağlanacaktır. Bu bağlamda, tüm kurum ve kuruluşlarımız ilgili genelge ışığında ehemmiyetle durup, gerekli hassasiyeti sağlayacaktır” dedi.