Adıyaman’da İpekyolu Ajansı tarafından koordine edilen ‘Yenilenebilir Enerji Zirvesi’ düzenlenecek.

Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda 13-14 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek ve 2 gün sürecek zirvede; Dünya’da ve Türkiye’de enerji görünümü, yenilenebilir enerji kaynaklarının dünü-bugünü ve yarını, enerji piyasasında düzenlemeler, gelişmeler ve lisanssız üretim, GAP Bölgesi’nde yenilenebilir enerji uygulamaları ve enerji projelerinin finansmanı konuları tartışılacak.

Zirve ile ilgili açıklamalarda bulunan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, güneşlenme süresi, güneş ışınımı ve radyasyon değerleri ile Türkiye’nin en zengin potansiyeline olduğunu söyledi.

Özkan, “Güneşlenme süresinin yanında Fırat ve Dicle nehirleri ve bu nehirlerin kolları hidroelektrik enerji açısından büyük bir zenginlik sunmaktadır. Güneydoğu Toroslar’ın yüksek kesimlerinde rüzgâr enerjisi dikkat çekmekte olup bölgedeki bazı illerde jeotermal enerji kaynakları da tespit edilmiştir. Kırsal kesimde tarım ve hayvancılık önemli birer ekonomik faaliyet iken biyoenerji gelişmeye açık bir sektördür. Bölgedeki tüm yenilenebilir enerji uygulamalarının yaygınlaştırılması ve üretime yönelik doğru adımların atılması Adıyaman için önemli bir rekabet üstünlüğü kazandıracaktır. Adıyaman’ın yenilenebilir enerji potansiyelinin anlaşılmasında anahtar rol üstlenecek yenilenebilir enerji zirvesi, bölgedeki tüm paydaşları bir araya getirecek; Dünya ve Türkiye enerji görünümü, yenilenebilir enerji kaynaklarına dair stratejiler, elektrik piyasasındaki gelişmeler, lisanssız üretim ve finansman imkânları konularında uzman personel ve akademik camianın birikimlerini aktaracağı kapsamlı bir etkinlik olacaktır” dedi.