Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adıyaman İl Temsilcisi Tülay Ersönmez yaptığı basın açıklamasında, İçişleri Bakanlığına bağlı birimlerde çalışan personelin mağdur edildiğini dile getirdi.

Sendika binasında basın açıklaması yapan BES Adıyaman İl Temsilcisi Tülay Ersönmez, Valilik, Kaymakamlık, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü birimlerinin çalışma koşulları giderek kötüye gittiğini savundu.

Tülay Ersönmez yaptığı açıklamada, esnek, kuralsız çalışma ve mobbing uygulamalarıyla çalışanların çalışma hayatının her geçen gün daha çekilmez hale getirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“İktidarının gerek orta vadeli programı gerekse de 2015 Bütçesi hazırlanırken emekçilerin talepleri göz önüne alınmadığı gibi emekçilere dönük yeni saldırıları gündeme getirmektedir. Önümüzdeki yıl AKP iktidarının yine emekçilerin talepleri için ortaya koyacağı muhalefeti gaza boğma planları yaptığı ortadadır.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun basına yansıyan açıklamalarından anlaşılacağı üzere; pasaport işlemleri, soyadı değişikliği ve yeni kimlik kartlarının önümüzdeki aylarda verilmeye başlanacak olması, nüfus emekçilerinin iş yoğunluğunu daha da artıracağı, çalışma hayatını içinden çıkılamaz bir hale getireceği ortadadır.

Nüfus Cüzdanlarının önümüzdeki aylardan itibaren yenilenecek olması, gerek nüfus emekçileri gerekse tüm yurttaşlar açısından önemli sorunları da beraberinde getirecektir.

Diğer taraftan adli sicil kayıtlarının, pasaport işlemlerinin nüfus müdürlüklerince verilecek olması ve önümüzdeki aylarda yeni kimliklerin verilmeye başlanacak olması, seçim, sınav süreçlerindeki adres değişiklikleri çalışma koşullarını daha da ağırlaşacağı bir döneme girileceğinin ipuçlarını vermektedir. Bu personel sayısıyla ve hâlihazırdaki hizmet binalarında nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin verilmesi, hem hizmeti üreten nüfus emekçileri hem de yurttaşlarımız açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı birimlerde görev yapan büro emekçileri, diğer kamu emekçileri gibi insanca yaşayacak ücretten yoksun çalıştırılmaktadır.

Bir kez daha ifade etmek istiyoruz. İçişleri Bakanlığı’na bağlı büro hizmeti verilen birimlerde yeterince yeni ve kadrolu personel istihdam edilmelidir. Nüfus emekçilerinin ağır iş yükü altında ve angaryayla çalıştırılmasına son verilmelidir. Genel, yerel, cumhurbaşkanlığı seçimleri, referandumlar ve ekstra iş yoğunluklarının olduğu dönemlerde nüfus emekçilerine bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Hizmet binaları bir an önce yenilenmeli, gerekirse çağa uygun binalar kiralanmalıdır.”