Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, “Okullarda siyasi kadrolaşma operasyonuna derhal son verilmelidir” denildi.

Sendika binasında yapılan basın açıklamasını okuyan Eğitim- Sen Eş Başkanı Ayşegül Yücetaş, “Siyasi iktidar, yıllardır eğitim sistemini kendi dünya görüşü doğrultusunda düzenlemekte, bunu gerçekleştirmek için bütün kamu kurumlarında “siyasal kadrolaşma” operasyonları yapmaktadır. MEB tarafından yayınlanan eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmesine ilişkin yönetmelik ile yönetici atamalarında mülakat ya da sözlü sınav yöntemi üzerinden siyasi referanslara dayanan tarihin en kapsamlı kadrolaşma politikası tüm hızıyla sürmektedir.

Başından sonuna siyasal kadrolaşma operasyonu olarak gerçekleştirilen eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesi, görevlendirilmesi ve görevden alınmasına ilişkin uygulamalar, hukuktan, adaletten ve objektiflikten yoksundur. Okul müdürlerin değerlendirilmesi sürecinde çok sayıda okulda adrese teslim görevlendirmeler yapılmıştır.

Sözlü sınav üzerinden yapılan atamalar ile liyakat ve objektiflikten yoksun olarak yapılan görevlendirmeler birer birer yargıdan dönmeye başlamıştır.

Eğitim- Sen’in şube müdürlerinin ve okul müdürlerinin değerlendirilmesi ve görevlendirilmesi ile ilgili olarak açmış olduğu davalarda, idari yargı sendikamızı haklı bulmuş ve çok sayıda yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. İlimizde de 26 Eğitim Sen üyesi olan okul idarecisi dahil onlarca okul müdürünün görevine son verildi. Eğitim- Sen, kurulduğu günden bugüne eğitim yöneticilerinin bakanlık tarafından, hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, sendikal ya da siyasal tercihlere göre belirlenmesi ve atanmasına karşı çıkmıştır. Sendikamızın eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde hiçbir baskı ve yönlendirmeye izin verilmemesi, her okulun kendi yöneticisini, o okuldaki eğitim bileşenlerinin katılacağı demokratik seçimlerle kendisinin seçmesi yönündeki önerisinin ne kadar doğru ve haklı bir öneri olduğu bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, hak, hukuk ve adaletten yoksun olan ve her biri yargı duvarına çarpan siyasal kadrolaşma uygulamalarından derhal vazgeçmelidir. Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde hiçbir tehdit, baskı ve yönlendirmeye izin verilmemeli, her okul kendi yöneticisini, o okuldaki bütün eğitim bileşenlerinin katılacağı demokratik seçimlerle belirlemelidir” şeklinde konuştu.