Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu tarafından bazı STK’lara yönelik yapılan eleştiride, "Sizler Adıyaman’ın sürekli bir huzur kenti olduğu ucuz söylemi ile bu güne kadar gerçekten yaşanan siyasal-sosyal sorunların çözümü için iktidar söylemleri dışında hangi çözümü sundunuz da bu halkı suçlamayı kendinizde bir hak görüyorsunuz? Bu tavır iktidar eksenli bir tavırdır. Bu tavırda ısrar sorunları çözmemektedir" denildi.

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuya İHD Adıyaman İl Başkanı Av. Osman Süzen, “Özellikle ilimizde sonrasında hangi güçler tarafından harekete geçirildiği bilinen kendilerine sivil toplum örgütleri ismini veren bazı kuruluş temsilcilerin hükümet söylemleri ile Adıyaman halkını suçlayıcı açıklamalarını kabul etmek mümkün değildir. Bu sözümüz ona STK’lara soruyoruz. Sizler Adıyaman’ın sürekli bir huzur kenti olduğu ucuz söylemi ile bu güne kadar gerçekten yaşanan siyasal -sosyal sorunların çözümü için iktidar söylemleri dışında hangi çözümü sundunuz da bu halkı suçlamayı kendinizde bir hak görüyorsunuz? Bu tavır iktidar eksenli bir tavırdır. Bu tavırda ısrar sorunları çözmemektedir" dedi.

"YASAKÇI ANLAYIŞ KABUL EDİLEMEZ"

Süzen daha sonra şunlar söyledi:

"Meydana gelen bu olaylar sonrasında Adıyaman Valiliği ilimizde tüm kitlesel basın açıklamalarının ve yürüyüşlerin yasaklamıştır. Bu yasakçı mantığı anlamak, kabul etmek mümkün değildir. Bu yasaklama anayasanın düşünceyi ifade etme hakkına büyük bir darbedir. Elbette kanuna aykırı gösteri ve toplantı zaten yasaktır. Valilik makamının kanunun yasakladığı bu tür gösteri ve toplantılar için bir yasaklama kararı almasına da gerek yoktur.

Ancak bu yasaklama kararı, tamamı ile demokratik gösteri ve toplantı ile düşüncelerini ifade edenlere karşı alınmış bir karardır. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de gerçek bir toplumsal huzur ve barışı isteyen bizler bu yasakçı zihniyetlerle bir sonuç alınabileceğini düşünmüyoruz. Bu yasakçı zihniyetle sonuç alınsa idi darbeciler sonuç alırdı. 30 yıldan beri yaşanan çatışmalı süreç ile bu defalarca test edilmiş ve gerçekliği ortaya çıkmıştır.

Yasaklayıcı, güvenlik eksenli bakış açıları sorunu çözmez, sorunu çözecek anahtar, güvenliği bahane ederek yasaklamak değil, birlikte yaşama iradesi ile demokratik hak ve özgürlükleri genişletmekten geçmektedir. Bu nedenle biz insan hakları ve demokrasi savunucuları olarak Adıyaman Valiliği tarafından yapılan bu uygulamanın kaldırılmasını talep etmekteyiz. Kaldırılmadığı takdirde demokratik hak arama yollarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyu ile saygılarımızla sunarız.”

Yapılan açıklamaya, İHD Adıyaman İl Başkanı Av. Osman Süzen, CHP Adıyaman İl Başkanı Av. Bilal Doğan, CHP Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, STK temsilcileri, dernek başkanları ile sendika üyeleri katıldı.