Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nün davetlisi olarak Azerbaycan’ı ziyareti kapsamında Quba vilayeti ve buradaki şehitliği ziyaret eden GAP Gazeteciler Birliği heyeti toplu mezarları görünce dehşete düştüler.

Bolşevikler tarafından 1918 yılında Anadolu’dan Rus sınırına kadar olan coğrafyada yüzbinlerce sivil Türkü kasabalarında köylerinde en acımasızca öldüren Ermeni çeteler en kanlı eylemlerinden birini de Azerbaycan’ın kuzeyinde bulunan Quba kendinde yaptılar. 600 civarında cesetlerine kemiklerine rastlanılan stadyum yakınındaki toplu mezarı gören GAP Gazeteciler Birliği heyeti gözyaşlarına boğuldu. GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Kur’an-ı Kerim okuyup toplu dua ettikleri müzede Türklerin dönem dönem uğradıkları katliam ve saldırının izlerini yansıtan resim ve belgeleri dikkatlice incelediler.

Heyet’e eşlik eden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşheyava tarafından GAP Gazeteciler birliği heyetine toplu mezar ile ilgili olarak bilgiler verildi.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Gap Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ise bu toplu mezarları görünce dehşete düştüklerini, atalarının böyle katledilmelerinden dolayı derin bir üzüntü içerisinde olduklarını ifade etti.

Kıymaz, “Cemiyet olarak atalarımızın yurtlarında, şehit oldukları, zalimce katledildikleri toprakları ziyaret ettik. Burada buruk bir mutluluk yaşıyoruz. Bu toprakların kokusunu almanın mutluluğunu yaşarken, toplu mezarları görünce de yüreklerimiz burkulmaktadır. Son yüz yılda en haksızlığa uğrayan millet Türk milletidir, birinci cihan harbinden sonra esir alınan dünyanın bir çok köşesindeki Osmanlı askerleri hunharca katledilmişlerdir, İngilizler Fransızlar Ruslar esir Türkleri en hunharca katletmişlerdir, burada da o dönemin sivilleri ermeni çeteler tarafından nasıl kafalarına çivi çakılarak öldürüldüklerini burada Rus kaynaklardan da öğreniyoruz, milletimiz bu günleri unutmamalı tarihini ve yaşadıklarını bilmelidir, bu açıdan bizim Azerbaycan gezimiz yararlı olmuştur, Türkiye’de vatandaşlarımızın Azerbaycan’a gelerek buraları görmelerini istiyorum, buradaki kardeşlerimizde gelip Çanakkale şehitliğini görmeliler, gezimize ev sahipliği yapan milletvekili Ganire Pasheyeva hanıma teşekkür ediyorum" dedi.