Adıyaman’ın Gölbaşı Cumhuriyet Ortaokulu’nda Erdemli ve Başarılı Bireyler Projesi Veli Seminerleri devam ediyor.

Okul Rehberlik Öğretmeni Ahmet Küçük, TV izlemenin ve internetin olumsuz etkileri ile ilgili velilere sunum yaptı. Ahmet Küçük yaptığı sunumda “Yapılan araştırmalar gençlerin günde ortalama 5 saat tv seyrettiklerini ortaya koymaktadır. Televizyonun derslere yönelik etkisi ise, aşırı televizyon seyreden çocuklarda uyku düzensizliği meydana gelir ve derslere kendilerini veremezler, televizyon izlemekten derslere yeteri kadar zaman ayıramazlar. Yeterince uyuyamayan çocuklarda fiziksel yorgunluk meydana geleceğinden dersleri anlamakta güçlük çekerler. Ödevlerini ya hiç yapmazlar, ya da başta savma yaparlar, ödevler amacına ulaşmaz" dedi.

4-7 yaş arası çocukların izleyeceği programlar iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden Küçük, "Bu çağdaki çocuklar izlediklerini gerçek sanarak uygulamaya çalışabilirler.7-12 Yaş arasındaki çocuklar kendilerine bir örnek insan seçerler ve onun gibi olmaya, onun gibi davranmaya çalışırlar. Bu nedenle bu çağda çocuklara izletilen filmler ve karakterler çocuğun gelişimini olumsuz etkileyecek türde olmaması gerekir. Televizyon karşısında çocuklara ders yaptırmak kesinlikle doğru değildir. Akıllı işaretlere göre çocuklar, yaşlarına uyan filmler seyretmeli.

Televizyon izlerken nelere dikkat etmek gerekir? Çocukların uyku düzenini sarsacak şekilde geç saatlerdeki programlar hiçbir şekilde izletilmemelidir. Ailece televizyon izleniyorsa genel ahlaki değerlere uygun programlar izlenmelidir. Çocuklar televizyon izlemeden çok kitap okuma, arkadaşlarıyla oyunlar oynama gibi etkinliklere yönlendirilmelidir" dedi.

Küçük, internetin zararları ve yararları konusunda ise şunları söyledi:

"İnternet hızlı bir iletişim aracıdır. Dünyanın diğer ucundakilerle bile görüntülü, yazılı veya sesli iletişim kurulabilir. İnternet bir medya aracıdır. Gazeteler, dergiler, yazarlar, internet haber siteleri elimizin altındadır. Radyo dinleyebilir, televizyon izleyebiliriz. İnternet bir bankadır, internet bankacılığıyla neredeyse bütün bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliriz. İnternet bir devlettir, kamu siteleri üzerinden birçok resmi işlem artık internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin, trafik cezası ödemek, sınav başvurusu yapmak, sınav notlarını öğrenmek vs.İnternet bir mağazadır, alışveriş siteleri aracılığıyla aklınıza gelebilecek her türlü eşya veya malzemeyi satın alabilirsiniz. İnternet bir eğitim aracıdır. Uzaktan eğitim veren üniversitelerde internet üzerinden eğitim görüp mezun olabilirsiniz. Ama, internetin bir de kötü tarafları var. İnternet bir paylaşım aracıdır. İnternetin zararları ise internet ortaya çıktığı ilk zamanlarda müthiş bir buluş, her derde deva olarak görülürken, şimdi insanları kaygılandıran bir noktaya geldi. Şiddet ağırlıklı oyunlar, şiddet ve pornografik bilgiler içeren siteler toplumun ruh sağlığını bozmakta. İnternet kullanım süresi arttıkça saldırganlık, genel sağlık durumunda bozulma, sırt-boyun ağrıları, uykusuzluk, yorgunluk, hareketsiz kalma ve depresif belirtiler görülme oranı artmaktadır."