Adıyaman Belediyesi ile İl Müftülüğünün birlikte düzenlediği Muharrem İftarına toplumun her kesiminden yoğun katılım oldu.

Hisar Salonda düzenlenen Muharrem iftarına Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Vali Yardımcısı Levent Öztin, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi Bölge Metropoliti Grigoryos Melki Ürek, Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Adıyaman’daki Alevi ve Sünni Kanaat Önderleri, Köy ve Mahalle Muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan iftarda Kerbela şehitleri için dua edildi. Mersiyeler ve muharremiyeler okunduktan sonra ezanın okunmasıyla iftarlar açıldı. Düzenlenen iftarda Ehl-i beyt inancına göre Muharrem ayında bıçak kullanılmadığı, su içilmediği ve et yenilmediği için bunlar iftar menüsünde yer almadı.

İftar öncesi günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, “İl Müftülüğü olarak cami içi ve camii dışında imkanlar nispetinde halkımıza hizmet vermeye gayret gösteriyoruz. Her dinin ve her milletin kutsal saydığı veya zaman dilimlerinden farklı olarak bir farklılık olarak kabul ettiği kendine has belirli gün ve ayları vardır. İçinde bulunduğunuz Muharrem ayı da haram ayıdır. Mübarek bir aydır" dedi.

Alevi Kanaat Önder Ali Büyükşahin ise konuşmasında, Kerbala olayına değinerek, "Bugün Muharrem ayının onuncu günüdür. Hz Hüseyin efendimizin 72 yakını ile birlikte Kerbela çölünde susuz bir şekilde şehit ettirilmesinin yıl dönümüdür. Hz Hüseyin, Peygamber efendimizin ciğerparesi idi. Bu acı yıllardır devam ediyor ve dünyanın sonuna kadar da devam edecektir. Hz Hüseyin, basiretsiz ve basit olan Yezid’e biat etmedi. Hz. Hüseyin insanlık uğruna savaştı. İslam dini, güzelliğin, doğruluğun, hoşgörünün, güzel ahlakın ve barışın simgesidir. Yezid’in iktidar hırsı uğruna Hz. Hüseyin’i ve 72 yakınını katletmesi hiçbir zaman unutulmayacaktır. Gelin birlikte olalım, gelin hoşgörü içerisinde olalım. Birbirimizi yok etmeyelim. Egemen güçlerin oyununa da gelmeyelim. Ama ne yazık ki egemen güçler bizi oyuna getiriyor ve bizi yok etmeye çalışıyorlar. Hz Muhammed Efendimiz İslam dinini yaymakla dünyaya huzur ve mutluluk vermiştir. Ne yazık ki biz Peygamber efendimizin yolunu takip edemedik. Gelin kardeşçe birbirimize yaklaşalım ve birbirimizi kucaklayalım" dedi.

Bugünün İslam tarihinde birçok hadisenin yaşandığı Muharrem’in onuncu günü olduğunu belirten Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu ise, "Kerbela faciası hepsini bastırmış ve o acı bugüne kadar gelmiştir. O gün İslamiyet daha taze iken bir dünya menfaati ve saltanat kavgası ölümle karşı karşıya getirmiştir. O gün iktidarını muhafaza etmek için Resulullahın torununu ve yakınlarını yok etmeyi göze alan gözü dönmüş kimseler, bugün de yine iktidarını genişletmek için çeşitli toplumlarda insanların ölmesine göz yumacak şekle dönmüştür. Bu kavga dünya döndükçe devam edecektir. Bize düşen ise haklının yanında yer almaktır. Hz. Hüseyin efendimiz hakkı güce teslim etmemek için canını ortaya koymuş ve canını feda etmiştir. Ama onu şehit edenler anılmazken veya anıldığı zaman lanetlenirken, orda şehit olanlar minnet ve rahmetle yad edilmektedir. Muharrem ayının birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Muharrem ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileyerek konuşmasına başlayan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise, "Böyle anlamlı bir programı hazırlayan Belediye Başkanlığımıza ve İl Müftülüğümüze teşekkür ediyorum. Adıyaman’da göreve başladığım günden beri Mübarek Muharrem ayı dolayısıyla gerek kamu kurumlarımız, gerek çeşitli sivil toplum kuruluşlarımız gerekse de hayırsever vatandaşlarımız tarafından iftar programları düzenlenmektedir. Bu iftarlar ilimizde birlik ve beraberliğin güçlenmesine ve artmasına vesile olmaktadır. Son günlerde bazı olayları bahane etmek isteyen dış mihraklar ilimize de el attılar. Bir kaç gün ilimizde de bazı huzursuzluklar meydana geldi. Ancak, kanaat önderlerimizin ve sağduyulu vatandaşlarımızın sayesinde bu pek fazla sürmedi. İnşallah bu olaylar mazide kötü bir örnek olarak kalır ve bir daha böyle şeylere tevessül edilmez. Muharrem Ayı, ülkemizin her zaman birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyduğu bir gündür. Kerbela olayı hepimizin içini inciten bir vakadır. Kerbela’da şehit olan başta Hz. Hüseyin efendimiz olmak üzere bütün şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.