Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminin desteği ile Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Ezer’in hazırladığı “Adıyaman İli Protohistorik Dönem II. Etap (Besni İlçesi) Arkeolojik Yüzey Araştırmaları” adlı projenin ikinci etabı gerçekleşti.

5 yıl sürmesi planlanan ve birinci etabı 2013 yılında tamamlanan projenin ikinci etabı Besni ilçe sınırları içerisinde yapılarak araştırmanın zorlu arazi çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınarak yapılan araştırmada Besni ilçesinin özellikle prehistorik ve protohistorik, yani Milattan Önce 10 bin ile 600 dönemlerine ait kalıntılar incelendi.

Araştırma ve incelemelerin sonunda ise, Besni ilçesi güneyinde yoğunluk gösteren çok sayıda arkeolojik merkez saptandı. Buna göre 23 adet tescilli merkezin yanında, 6 adette Adıyaman Üniversitesi öğretim üyelerinin tespit etmiş olduğu merkez ile toplamda 29 merkez araştırıldı. İlk verilerin ışığında elde edilen sonuçlara göre bölgeye paleolitik dönemlerden (M.Ö. 11 Bin ve öncesi) başlayarak Demir Çağı’na (M.Ö. 700) kadar kesintisiz yerleşildiği ve bölgenin Kuzey Suriye Kültür Bölgesi’nde yer aldığı saptandı.

Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminin desteği ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın’ın hazırlamış olduğu “Meslek Yüksekokullarının Eğitim Altyapısını Güçlendirme” adlı proje kapsamında yapılan kitap çalışması devam ediyor.