Besni Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, Besni Kaymakamlığı ile Müdürlükleri tarafından proje kapsamında 3 yıl boyunca kurum resmi veteriner hekimleri tarafından Besni merkez ve köylerdeki sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama yapılacağını söyledi.

Kösekul, "Suni tohumlama telefonla ihbar, randevu şeklinde olacak olup hayvan sahipleri belirtilen telefonlara ihbarda bulunacaklardır.

Hayvanlardaki kızgınlık süreleri dikkate alındığından dolayı sabahtan öğleye kadar yapılan ihbarlara öğleden sonra öğleden sonra yapılan ihbarlara ise ertesi sabah tohumlama işlemi yapılacaktır. Tohumlama işlemi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü döner sermaye hesabına peşin 30,00 TL ücret karşılığı olup bu tutar mesafe gözetilmeksizin tüm köylerde aynı olacaktır. Proje kapsamında tohumlama işlemi yapılacak olan hayvanlarda küpeleme işlemi mutlaka yapılmış olmalıdır. Küpesiz hayvanlara suni tohumlama yapılmayacaktır.

Küpeleme işlemlerinin daha sağlık ve etkin olabilmesi için küpesiz hayvanların muhtarlıklar aracılığı ile toplu olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bildirilmesi daha faydalı olacaktır.

Yapılacak olan telefon ihbarlarında hayvanın küpe numarası, adres, isim soy isim ve hayvan sahibinin telefon bilgileri gibi bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından verilen 225 TL. suni tohumlama yapılan anaç sığır desteklemesi ve 75 TL. suni tohumlamadan doğan buzağı desteklemelerinden faydalanmak için birliklere üye olunması gerekmektedir. Üyelik ve desteklemeler ile ilgili ayrıntılı bilgiler tohumlama ekipleri tarafından mahallinde verilecektir. Suni tohumlama ekiplerinin çalışma saatleri 08:00 - 18:00 arası olup bu süreler içerisinde Alo Suni Tohumlama numaralarından ihbar yapılabilecektir.

Bu proje ile daha verimli ve kaliteli ırkların oluşumu ile danışmalık hizmetlerinin etkili bir şekilde alınması hedeflenmekte olup tüm hayvan sahiplerinin faydalanmaları yararlı olacaktır. Çiftçilerimize duyurulur.

Alo Suni Tohumlama Numaraları

1.Ekip 0 531 317 2154

2.Ekip 0 531 317 5429"