İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Zorlu Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Osmanlı Dünyasında Bilim ve Teknoloji Tarihinden Bakmak” konulu konferans verdi.

Konferans öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Prof. Dr. Zorlu Adıyaman üniversitesi onur defterini imzaladı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gönüllü de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerlerinden Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.

Ardından Prof. Dr. Zorlu konferans vermek üzere Vehbi Koç Konferans Salonu’na geçti. Prof. Dr. Zorlu verdiği konferansta bilim ve teknolojinin tarihine değinerek Osmanlı bilim ve teknoloji tarihini anlattı. Tarihine yaklaşım yanlışlıklarını açıklayan Prof. Dr. Zorlu en önemli yanlışın “önce biz yaptık” yaklaşımı olduğunu belirterek “anachronism” “retrospection” ve “teology” kelimelerini örnekleriyle açıkladı. Birinci işin malzemenin fotoğrafını çekmek olduğunu ve sonrasında yorum yapmak gerektiğini ileten Prof. Dr. Zorlu bilim ve teknoloji ilişkisine göz attı. Önce teknik bilginin olduğunu, mühendislikten ziyade “hünerli ellerin” var olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zorlu sanayi devrimine kadar teknik bilimle teori arasında uyuşmazlık, çatışma ve çelişkiler olduğunu söyledi. İlk dönemde teorik bilgiden bahsetmenin zor olduğunu ve teknik bilginin çoğu kez din, mitoloji, tıp, astroloji gibi unsurlara karşılık olarak var olduğunu bildiren Prof. Dr. Zorlu astronomin astrolojiyle, mumyalamanın tıpla, kimyanın simya ile birlikte var olduğunu açıkladı. Bir de önceden kestirilmeyen gelişmeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zorlu bardak yapıcılarının camla iki bilim aracını, mikroskop ve teleskopu keşfettiğini belirtti.

Konferansın sonunda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Zorlu’ya teşekkür ederek plaket verdi.

Adıyaman Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve Prof. Dr. Seyit Temir, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Pala, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.