Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, “Trafik Güvenliği Eylem Planı”nın kentte uygulamaya geçtiği kaydedilerek, kazaların önlenmesi ve trafik kurallarına uyulması noktasında sürücülere yönelik bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, trafiğin daha güvenli hale gelebilmesi için, trafik güvenliği ile ilgili hizmetlerin sürekli, düzenli, zamanında, işbirliği ve uyum içerisinde verilebilmesini gerektiği belirtilerek, bu çerçevede, trafik güvenliği konusunda kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eş Güdüm Kurulu” oluşturulduğu kaydedildi. Başbakanlık Genelgesi ile Trafik Güvenliği Eylem Planı’nın kentte uygulamaya başlandığının vurgulandığı açıklamada, “Planın uygulanması kapsamında, illerde valililerinin başkanlığında Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulları oluşturulmuş, bu kurullarca trafik güvenliğine ilişkin alınan kararlar, trafikle ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğinde yerine getirilmektedir. Trafik güvenliği eylem planının ana başlıkları, eğitim, denetim, altyapı ve kampanyalardan oluşmaktadır. Planın uygulanmasında, Jandarma Genel Komutanlığı da sorumlu kuruluşlardan birisi olup, belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için il jandarma komutanlıkları tarafından bölgesel olarak trafik kazaları ve bu kazalara bağlı ölüm ve yaralanmaların azaltılmasına yönelik projeler ve sosyal kampanyalar geliştirilmekte, trafik denetimlerinde, hız, emniyet kemeri ve çocuk bağlama sistemleri, kask, alkol, ağırlık ve boyut, trafik ışık ve işaret ihlalleri, taşıma sınırı üzerinde yolcu taşımak, cep telefonu ve lastik konularına ağırlık verilmektedir” denildi.

“AMAÇ, TRAFİK KAZALARINI ENGELLEMEK”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Önceki dönemlerde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının; yeri, zamanı, nedenleri, oluş şekli, araç türleri ve kazaya karışan sürücüleri analiz edilerek, bölgesel kaza riski yüksek yol kesimleri, zaman dilimleri, risk grubu araçlar belirlenerek aylık trafik kontrol planlarına yansıtılmakta, trafik kural ihlallerinin tespiti ile özellikle tarım araçlarının ışık ve işaretlemeleri kullanım oranları belirlenerek, bu tespit ve analizler ışığında eğitimde hedef kitleyi oluşturacak sürücü ve yayalar belirlenmekte, bu değerlendirmelere göre bilgilendirme faaliyetleri icra edilmektedir. Trafik güvenliği eylem planı çerçevesinde, jandarma trafik timleri tarafından kendi sorumluluk bölgelerinde, rütbeli personel ve ailelerine, erbaş ve erlere, askeri araç sürücülerine, toplu taşımacılıkta kullanılan araçların sürücülerine, zirai alanda kullanılan araçların kullanıcılarına ve öğrencilere yönelik yıllık konferans programları hazırlanarak, eğitim faaliyetleri bu planlar doğrultusunda icra edilmektedir. Trafik kazalarının önlenmesi esasına dayalı olarak icra edilen denetim faaliyetlerinin yanı sıra jandarma trafik timleri, kendi sorumluluk alanlarında bulunan karayolu kesimlerinde meydana gelen kazalara da müdahale etmektedir. Gerek 156 Jandarma ihbar hattı üzerinden gerekse 112 Acil durum merkezi vasıtasıyla alınan trafik kazası ihbarları, harekat merkezlerinde bulunan dijital haritalar yardımıyla en yakın Jandarma trafik timine ve jandarma asayiş timlerine aktarılmaktadır. Jandarma trafik timleri, vatandaşlarımızın karayollarını emniyetli bir şekilde kullanabilmesi maksadıyla, her koşulda denetim ve kontrol görevlerini ifa etmeye devam edeceklerdir.”