Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Manisa Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Afyonkarahisar’da yaşanan ölümlerin en çok dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığı belirtildi.

Konu ile ilgili TÜİK’ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye genelinde ölüm nedenlerinin yaş grupları itibariyle incelendiğinde dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin 75 - 84 yaş grubu, iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle hayatını kaybedenlerin ise en fazla 65 - 74 yaş grubu olduğu vurgulandı. Afyonkarahisar daimi ikametgaha göre ölüm sayısı 2013 yılında 4 bin 427 olup bu ölümlerin 4 bin 352’sinin nedenin tespit edildiği ve tespit edilebilen ölümlerin yüzde 42,2’sinin dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 17,7’sinin ise iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ege Bölgesi illeri arasında, dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il Uşak yüzde 47,8 iken iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il İzmir yüzde 25’dir. Ege Bölgesi kentleri arasında solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 11,8 ile Kütahya’dır.

Sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 6,7 ile Afyonkarahisar iken dışsal yaralanma ve zehirlenmeler kaynaklı ölüm oranının n yüksek olduğu il yüzde 4,7 ile İzmir’dir.”