Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, dün açıklanan ‘Bedelli Askerlik’ yasasına tepki göstererek, “Bedelli askerliğe karşıyız. Devlet büyüklerimizin siyasi bir oy arayışı olduğuna kanaat getirdik” dedi.

Dernek binasında beraberinde gaziler ile birlikte bir basın açıklaması yapan ve Bedelli Askerliğe tepkilerini dile getiren Başkan Kumartaşlı, kendisinin de Şırnak Ağaçlıtepe mevkiinde gazi olduğunu hatırlattı. Bedelli Askerliği istemediklerini ifade eden Başkan Kumartaşlı, “Bedelli askerliğe karşıyız. Devlet büyüklerimizin siyasi bir oy arayışı olduğuna kanaat getirdik. Burada, Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklardaki şehit aileleri ve gaziler olarak bedelli askerliğin çıkmasını istemiyoruz. Camia olarak karşıyız. Daha önce parası olan bedelli askerlikten yararlandı, parası olmayan yararlanamadı. Yine aynı şey olacak. Bu dernekte bulunan şehit ve gazi fotoğraflarının hepsi, köylerden, beldelerden kimselerin fotoğrafları. Durumu iyi olan, siyasilerin, müdür, amir, bürokrat olanların evlatları bu duvarlarda yok. Buralarda taşradan gelen insanların fotoğrafları var. Devlet büyüklerimiz, bunu daha aşikar şekilde yapıyorlar. Bizler kesinlikle karşıyız. Biz devlet büyüklerimizden rica ediyoruz. İçlerinde biraz iman varsa, bu olayın sonu kul hakkına girer. Bir şehit annesiyle, bir şehit babasıyla, bir gaziyle helalleşmeniz lazım. Niye ben 18 ay askerlik yaptım, neden yaralandım? O anneye nasıl anlatacaksınız bu durumu? Türk Milleti olarak, vatanını seven bir toplumun fertleriyiz. Askerlik olsun. Belki şartlar iyiye gider. Askere ihtiyaç olmayabilir. Ama bedelli adı altında insanlara hiç askerlik yaptırmadan belirli bir ücret karşılığında askerlik hizmeti yapmış gibi sayılmasın insanlar. 12 ay, 10, 8 ay, 3 ay olsun; ama olsun. 3 ay bile olsa temel askerlik eğitimi verilsin. Sefer görev emri çıktığında bedelli askerler ne yapacak? Devlet büyüklerimiz bu yasayı tekrar gözden geçirsinler, bizimle helalleşmek zorunda kalmasınlar. Biz hakkımızı helâl etmeyiz” diye konuştu.

“HAKKIMI HELAL ETMİYORUM”

70 yaşındaki Kıbrıs gazisi Tahsin Koç Bedelli Askerliği tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

“1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldım. Gazi olduk orada biz. Biz de bedelli askerliğe taraftar değiliz. Askerlik yapmayan bir insan, vatan sevgisi, bayrak sevgisi bilmez. Şehitlerimizin sevgisini bilmez. Onun için Allah nasip etsin de onlar da askere gitsinler. Parası olan askere gitmeyecek; parası olmayan askerlik yapacak. Adalet mi bu? Vatan sevgisi, o kadar kutsal ki ben vatanıma hizmet ettiğim için gururlanıyorum. Onlar da gururlansınlar, askerlik yapsınlar da. Ben de hakkımı helal etmiyorum. Vatan sevgisi parayla olmaz, bayrak sevgisi parayla satın alınmaz. Hakkımı helal etmiyorum; haram olsun.”