Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Meme Kanserinde Erken Tanı’ konulu konferans verildi.

Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda düzenlenen konferans, dinleyicilere meme kanserinin simgesi haline gelen pembe kurdele takılmasıyla başladı. Konferansın açılışında konuşan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aydın Zor, hem bayanları hem de erkekleri ilgilendiren önemli bir konunun öğrenciler arasında bir farkındalık oluşturmak için düzenlendiğini, amaçlarının hayatı doğru okuyan gençler yetiştirmek olduğunu belirtti.

Tedavisi mümkün olan meme kanserinin erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Öğretim Görevlisi Nurhan Aydemir ise, hastalığın anlaşılır bir şekilde ifade edilmesi ve daha büyük kitlelere ulaştırılması gerektiğini ifade etti. Kadınların kendilerini nasıl muayene edebileceği hakkında bilgi veren Aydemir, dünyadaki ölümlerin yüzde 12’sinin kanserden olduğunu, her beş kişiden ikisinin kanser riski ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Muayenenin ne zaman ve ne için olması gerektiği hakkında öğrencilere bilgi veren Öğretim Görevlisi Esma Bağcivan da, hastalığa dair bulguların neler olduğunu anlattı. Maket manken üzerinde hastalıkla ilgili olarak nelere dikkat edilmesi gerektiğini gösteren Bağcivan, ailesinde meme kanseri hikayesi olan kadınların, bir meme cerrahına görünerek takibe alınması gerektiğinin altını çizdi. Bağcivan, “Birinci derece akrabalarında 50 yaşından önce meme kanseri olan kadınların meme kanseri riski artmaktadır. O nedenle aile öyküsü olan hastalar, riskleri öğrenmek ve bu riskleri azaltmak için meme kanseri merkezlerine başvurmalıdır” dedi.

Konferans, öğrencilerin meme kanserinde erken tanı konulu küçük bir skeci ile sona erdi. Program sonunda ise konferansı sunan öğretim görevlilerine teşekkür belgesi verildi.