Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koyunculuğu geliştirmek, verimliliği ve üretimi arttırmak için verdiği damızlık koç ve teke alımına yüzde 80 hibe desteğinden ilk yararlanan il olan ve 632 koç alan Aksaray’da 143 kişiye koç dağıtımı yapıldı.

Aksaray Havyan Pazarı’nda gerçekleştirilen törene Vali Şeref Ataklı, Garnizon Komutanı Albay Levent Ölmez, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz İlhan, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan ve çok sayıda çiftçi katıldı. Programda bir konuşma yapan Vali Şeref Ataklı, “Aksaray’ımızda hayvan varlığına baktığımız zaman yaklaşık 200 bin büyükbaş hayvan, 400 bin civarında da küçükbaş hayvan görülüyor. Geçmiş yıllarda bu küçükbaş hayvan varlığının çok daha fazla olduğu ifade edildi. Zaman içerisinde varlığında bir azalma söz konusu. Devletimizin KOP kapsamında sağlamış olduğu hibeler ile bu şekilde desteklerle özellikle küçükbaş hayvan varlığını artırmak, verimini artırmak, ırkını ıslah edip geliştirmek adına bu projeler uygulanıyor” dedi.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise, "Türkiye’de 34-35 ilde uygulanan projeyi yaklaşık 4 aydır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte takip ediyoruz. Bugün inşallah meyvesini alacağız. Türkiye’de tarım il müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları sonucu ilk uygulanan proje Aksaray. İlk biz projemizi kabul ettirdik. Hayvanları biz tahsis ettirdik ve seçme imkanını da ilk biz yakaladık. Şu anda dağıtacağımız koçlar Sivas, Konya ve Kırşehir’den seçildi. Bunlar TİGEM’in elinde bulunan en iyi koçlar. Bin küsür tane koçtan biz 460 tane Akkaraman ırkı seçerek üreticilerimize kazandıracağız. Emeği geçen herkese birliğim ve üyelerim adına teşekkür ederim” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, “Bu projeleri 81 vilayetimizde devam ettirmekteyiz. Hedefimiz Türkiye’mizin, Türk çiftçilerimizin daha çok para kazanmasını sağlamak, Türkiye’nin dünyada 7’inci sıradan 5’inci sıralara indirmek. Zaten Avrupa’da da birinciyiz. İnşallah Aksaray’da da tüm ürünlerde, Türkiye’de de ilk sıralara gelmek için gayret ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kura ile belirlenen üreticilere koçları teslim edildi.