Aksaray’ın ünlü Taşpınar halısının gelecek kuşaklara aktarılması için Aksaray Valiliği Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce halı dokuma kursu açıldı.

Ünlü Taşpınar halısını yeniden canlandırmak isteyen kadınlar tezgah başına geçerek halı dokumaya başladı. Aksaray Valiliğinin desteği, Halk Eğitim Merkezi ve Taşpınar Belediyesi işbirliğinde yapılan çalışmalarda Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 15 halı tezgâhı beldeye getirilerek kursun verileceği atölyeye kuruldu. Geçmişi Orta Asya’ya kadar dayanan kendine özgü modelleri ve kök boya iplerden dokunan Taşpınar halısının yeniden canlandırılmasına büyük destek veren Aksaray Valisi Şeref Ataklı’nın eşi Adile Ataklı Taşpınar Beldesini ziyaret ederek halı dokuma atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.

Adile Ataklı, atölyede incelemelerde bulunarak, Taşpınar Belde Belediye Başkanı Cihan Yüksel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Azmi Arı, dokuma usta öğreticisi Neşe Katman’dan bilgi aldı. Kursa katılan kadınlarla sohbet eden Ataklı, yaptığı açıklamada geleneksel Türk el sanatları içerisinde halı dokumacılığının çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Taşpınar halısının Kök boya ve kendine özgü motif ve modelleri ile ünlendiğini ifade eden Ataklı, Taşpınar halısını tekrar canlandırmak istediklerini belirterek, “Taşpınar halısı Aksaray’ın önemli kültürel değerleri arasındadır. Aksaraylıların da bunun farkına varması lazım. Bazen insan elindekinin kıymetini bilmiyor. Taşpınar halılarını biz çok önemsiyoruz. Taşpınar halılarını canlandıralım sahip çıkalım. Taşpınar halısının artık üretilmediğini söylediklerinde üzülmüştük. Şimdi bu sanatın yeniden canlandırılması için kurs açılmasını destekledik. Aralarında kadınlar, kızlar bulunan 49 kursiyerimiz burada güzel bir ortamda Taşpınar halısının yeniden üretmeye başladılar. Bizde kendilerine destek olmak için her zaman yanlarında olacağız” dedi.