Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Avrupa Bölgeler Asamblesi (AER) Sonbahar Büro toplantısı, 35 ülke, 250 bölge ve 15 bölgeler arası kuruluş temsilcilerinin katılımıyla başladı.

Sheraton Otel’de çok sayıda Avrupalı konuğun bir araya geldiği AER, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’ne öneriler sunan en büyük ve bağımsız bölgesel idareler ağı olarak faaliyet gösteriyor.

AER’in Sonbahar Büro Toplantısı’na Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Gökşin, AB Bakanlığı Müsteşarı Engin Soysal, Mahalli İdareler Genel müdür Yardımcısı Süleyman Elban, AER Başkanı Hande Özsan Bozatlı ile Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden temsilciler katıldı.

Ana teması “Kamu Sektöründe Yenilik: Daha Etkili Bir Bölgesel Yönetim için Sorunlar ve Çözümler” olarak belirlenen toplantı öncesi yapılan açılış konuşmalarında ilk söz alan AER Başkanı Bozatlı, Ankara’da eğitim görmüş ve uzun süre yaşamış biri olduğunu belirterek, “Bizim için çok önemli olan Sonbahar Büro Toplantısının burada yapılmasından mutluluk duyuyorum... Yılbaşı öncesine denk geldiğimiz için sayımız biraz az. Buna rağmen Avrupalı birçok üyemiz aramızda” dedi.

-“ANKARA, ÇOK DAHA FAZLA MADALYAYI HAK EDİYOR”

Ankara’nın kendisi için nostaljik bir önemi olduğunu ve böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, konuşmasını sürdüren Bozatlı, 1975 yılında kendisi 15 yaşındayken Atatürk Anadolu Lisesi’nde okuduğunu söyledi. O zamanlar öğretmeninin de isteği üzerine bir okulunun penceresinden eski Ankara evleri ve Ankara Kalesi’nin göründüğü bir Ankara resmi yaptığını ve altın madalya kazandığını ifade eden Hande Özsan Bozatlı, “Havaalanından gelirken de gördüm ki Ankara bugün, dünyadaki çok daha büyük bir madalyayı hak ediyor... İstanbul’u çok seven birisiyim. Ama Ankara’ya girdiğiniz andan itibaren kültürel ve sosyal yönden gerçekten örnek bir başkent Ankara olduğunu görüyorsunuz. Çok daha büyük madalyalar kazandım Ankara’daki bu gelişmeleri görünce” diye konuştu.

Yerel yönetimin vatandaşlar açısından önemine de değinen Bozatlı’nın ardından bir konuşma yapan Mahalli İdareler Genel Müdür Yardıcımsı Süleyman Elban da toplantının Ankara’da yapılıyor olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Türkiye’de Mahalli idareler konusunda yaşanan gelişmelere değindi.

AB Bakanlığı Müsteşarı Engin Soysal ise Türkiye’nin Avrupa’daki önemine ve yaşadığı öncü gelişmelere ilişkin yaptığı konuşmasında, “Sayın Bozatlı’nın Avrupa Bölgeler Asamblesi Başkanı olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Ümit ediyorum ki Avrupa ile ilişkilerimiz çok daha yakınlaşacaktır” dedi.

Belirlenen ana tema çerçevesinde gerçekleşecek olan toplantı öncesi gerçekleşen açılış konuşmalarında, katılımcılara seslenen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekil Ali Gökşin de sözlerine, “Şehrimizin ev sahipliğindeki Avrupa Bölgeler Asamblesi Sonbahar Büro Toplantısına hoş geldiniz” diyerek başladı.

GÖKŞİN: “EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”

Kamu sektörünün tüm ülkeler için büyük önem arz ettiğini kaydeden ve kamunun vatandaşlar açısından önemine değinen Gökşin, uluslararası tüm toplantılarda da önceliklerinin her zaman vatandaşlara kaliteli ve hızlı hizmeti sunmanın gerekliliğinden bahsettiklerini kaydederek, “Belediyemiz bu tarz uluslar arası toplantılara ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duymaktadır” diye konuştu.

Kamu sektörü yöneticileri olarak projelerinin ve uygulamalarının vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak adına yapıldığının altını çizen Gökşin, bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi’nin EGO Cep’te, Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ve ALO 153 Mavi Masa çalışmalarından bahsederek, bu projelerin aldığı ödülleri katılımcılara anlattı.

“Bu ve bunun gibi uygulamalarımızı saymakla bitiremeyiz. Şunu biliyoruz ki her bir vatandaşımızın huzuru ve rahatı bizler için çok önemlidir” diyerek konuşmasını sürdüren Ali Gökşin, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak dünyadaki tüm yenilikleri takip edip, diğer kentlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanarak, daha iyiyi bulma yönünde ilerlemekteyiz ve yeni uygulamaları kucaklamaktayız” dedi. Gökşin sözlerini, Ankara’da gerçekleşen AER’in oturum ve toplantılarında uzmanların değerli görüşlerini sunacaklarını, bu görüşlerin de aydınlatıcı unsur olacağını ifade ederek tamamladı.

Konuşmaların ardından Ali Gökşin’in ebru tablo hediyesini alan AER Başkanı Bozatlı, 15 yaşında resim yarışmasından kazandığı ödüle atıfta bulunarak, “Bugün ikinci Ankara ödülümü aldım. Benim için çok hoş güzel bir gün oldu” diye konuştu. Katılımcılar daha sonra birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

KONUŞMALAR SONRASI BASIN TOPLANTISI

Açılış konuşmalarının ardından Avrupa Bölgeler Asamblesi Başkanı Bozatlı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gökşin ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına tüm katılımcılar adına toplantıya yaptığı ev sahipliği nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ederek başlayan Bozatlı, 1985 yılında kurulan 230’dan üzerinde üyesi bulunan AER’in, Avrupa’nın en eski ve büyük grubu olduğunu söyledi.

Kurulduğu günden itibaren AER’in, Avrupa dışından ilk başkanı olduğunu ifade eden Bozatlı, bunun nedeninin arkasında güçlü ve kararlı bir ülke olmasından dolayı olduğunu kaydetti. En büyük güçlerinin bağımsız olmalarından kaynaklandığını dile getiren Bozatlı, “Bölgelerimiz için nasıl faydalı olabiliriz, insanlarımız için barışçıl amaçlarla nasıl işbirliği yapabiliriz. Bizim en büyük misyonumuz budur” dedi.

Basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gökşin ise böyle bir toplantının Ankara’da yapılmasının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardır, Avrupa’nın farklı kurumları ile işbirliği yapmaktayız. Bu faaliyetlerimizin arasına bu toplantıyı da eklemiş bulunmaktayız. Bundan da oldukça memnunuz” dedi.

Avrupa’nın yıllardır Türkiye’yi üzdüğünü dile getiren Gökşin, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi üyeliğe almasa bile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği faaliyetlerle Avrupa’nın her yerinde olduğunu söyledi.

Toplantının çok faydalı olduğuna inandığını belirten Gökşin, katılımcılara Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini gezdirerek Ankara’yı anlatacaklarını kaydetti.

Basın toplantısında söz alan İsveç ve Fransız üyeler, Türkiye ile işbirliği yapmanın önemine değinerek, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu dile getirdiler.

Ana teması, “Kamu Sektöründe Yenilik” olarak belirlenen AER toplantıları, uzmanların konuya ilişkin görüş ve önerilerinin yer aldığı oturumlarla devam etti.