Gelecek nesillerin insan hakları alanındaki eğitiminin önemine inanan Keçiören Belediyesi, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde “Çocuk Gözüyle İnsan Hakları Paneli” düzenledi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panele, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Keçiören Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ankara Barosu, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve ÜZYEÇDE de destek verdi. Panele Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim de katıldı. Keçiören’deki farklı okullardan seçilen 22 çocuk, dört haftalık bir çalışma programı ile panele hazırlandı. Ortaokul 6’ncı ve 7’inci sınıf öğrencilerinden oluşan panel konuşmacıları, çocuk hakları ihlalleri ve çözüm önerilerine yönelik sunumlar yaptılar. Konuşmacıların dile getirdikleri öneriler arasında aile içinde çocuklara karar hakkının verilmesi, çocuk işçiliği konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi, devletin şiddet gören çocukları koruma altına alması, savaş altında olan ülkelerin çocuklarına yardım edilmesi, uyuşturucu konusunda aileler ile çocukların bilinçlendirilmesi ve devletin de kontrollerini artırması yer aldı. Panelin başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Ercüment Erbay üstlendi.

İNSAN EN KIYMETLİ VARLIK

Panelin bütün katılımcılar için son derece faydalı olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Çocuklarımızın insan haklarına bakışı çok önemli. İnsan her şeyin odağında olan en kıymetli varlıktır. Çocuklarımız güzel değerler ortaya koymalıdır ve asla ihmal edilmemelidir” dedi. Konuşmasında çocuklara yönelik mesajlar veren Başkan Ak, “Çocuklar sizleri çok seviyoruz. Bizler gelip geçiciyiz. Yaptığımız bütün çalışmaları sizlere daha iyi bir gelecek bırakmak amacıyla sizler için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İmambey Ertem ise, Türkiye nüfusunun yüzde 40’nı 18 yaş ve altı gençlerin oluşturduğuna işaret ederek “Genç nüfusumuz en büyük zenginliğimizdir. Uyuşturucu ve internet üzerinden sizleri zehirlemek isteyenlere karşı bilinçli olmanızı istiyorum” diye konuştu. Panelin yapıldığı salonun çocuklar ile dolmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ercüment Erbay da, “Meslek yaşantımda ‘Çocuk Gözlüyle İnsan Hakları Paneli’ düzenlendiğine ilk defa şahit oldum, çok güzel bir program. Çocukluk özel bir dönemdir. Kendi ihtiyaçları ve sorunları var. Bunun için de çocuk hakları kavramı önemlidir” dedi.

Programın sonunda Başkan Ak panelin düzenlenmesine destek veren Ankara Barosu avukatlarına teşekkür belgesi, çalışmalara katılan öğrencilere katılım belgesi verirken, çocuklar da Mustafa Ak’a “Haklarımız var” adını taşıyan bir tablo hediye ettiler. Etkinlik öğrenciler ve protokol heyetinin toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.